Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiev wil speciaal tribunaal voor oorlogsmisdaden in Oekraïne

Kiev wil speciaal tribunaal voor oorlogsmisdaden in Oekraïne

KIEV/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Er zou een speciaal internationaal tribunaal moeten komen om misdaden in Oekraïne te berechten. Dit zei een topman in de Oekraïense regering, Oleksij Arestovitsj. Hij sprak naar aanleiding van de Oekraïense melding van oorlogsmisdaden die bij Kiev zouden zijn gepleegd door Russische troepen. Volgens Rusland gaat het om geënsceneerde oorlogspropaganda.

Arestovitsj denkt aan een tribunaal zoals het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag dat in 1993 door de VN werd opgericht voor de berechting van oorlogsmisdaden in de strijd waardoor Joegoslavië destijds uiteenviel. Het tribunaal hield officieel eind 2017 op te bestaan, maar er worden nog wel zaken afgewikkeld.

Het Franse Openbaar Ministerie heeft een speciale afdeling die drie nieuwe onderzoeken is begonnen naar misdaden tegen Fransen begaan in de oorlog in Oekraïne. Er was al een onderzoek gaande, naar de dood van de Frans-Ierse journalist Pierre Zakrzewski die op 14 maart bij Kiev om het leven is gekomen.

Meer uit Buitenland

Biden onderbreekt weekendtrip door situatie in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden, die voor een lang weekend in de staat Delaware zou verblijven, keert zaterdag vervroegd terug naar Washington, meldt het Witte Huis. Daar zal hij met zijn veiligheidsadviseurs overleggen over de situatie in het Midden-Oosten. Een vergeldingsaanval van Iran op Israël lijkt op handen te zijn.

6 minuten geleden
Duitsland haalt familieleden van diplomaten weg uit Iran

TEHERAN (ANP/DPA) - Familieleden van medewerkers van de Duitse ambassade moeten zaterdag nog Iran verlaten, uit angst voor het oplopende conflict tussen Iran en Israël. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Later op de dag houdt het ministerie nog crisisberaad over de dreiging in de regio.

1 uur geleden
Iraanse politie treedt harder op tegen vrouwen zonder hoofddoek

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse politie heeft aangekondigd vanaf nu harder op te treden tegen vrouwen die in het openbaar geen hoofddoek dragen. De politie is een nieuwe campagne begonnen om strenger toe te zien op de strikte islamitische kledingvoorschriften.

2 uur geleden
Duitsland stuurt nieuw Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland stuurt nog eens een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Volgens Berlijn kunnen de Oekraïners zich daarmee beter verdedigen tegen "de verdere toename van Russische luchtaanvallen".

2 uur geleden
Krijgsmacht Israël: Iran zal consequenties dragen voor escalatie

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt dat Iran de consequenties zal dragen voor het verder escaleren van de spanningen tussen de twee landen. Daniel Hagari van de krijgsmacht bracht die verklaring naar buiten nadat Iran bekend had gemaakt dat het een vrachtschip heeft gekaapt.

3 uur geleden
Israël beschuldigt Iran van piraterij

JERUZALEM (ANP/RTR) - Iran pleegt piraterij volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz door een schip aan te houden in de Straat van Hormuz. Katz roept "de Europese Unie en de vrije wereld" op het Iraanse Islamitische Korps van de Revolutionaire Garde (IRGC) tot een terroristische organisatie te bestempelen. Hij noemde het regime van ayatollah Khamenei in Teheran "crimineel" en zei dat het "de misdaden van Hamas steunt".

4 uur geleden
Politie Sydney meent dat dader steekpartij geen terrorist was

SYDNEY (ANP) - De politie van Sydney denkt te weten wie de dader was van de steekpartij in een druk winkelcentrum in de stad. Politiechef van New South Wales Karen Webb zei dat het volgens de onderzoekers om een 40-jarige man gaat zonder bepaalde levensovertuiging en daarom sluit de politie terrorisme in deze zaak uit.

5 uur geleden