Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiev vraagt China Russische barbarij in Oekraïne te veroordelen

Kiev vraagt China Russische barbarij in Oekraïne te veroordelen

KIEV (ANP/AFP/RTR) - De regering in Kiev heeft China opgeroepen zich achter het Westen te scharen en het barbaarse optreden van de Russische invasietroepen in Oekraïne scherp af te wijzen.

"China kan een belangrijke factor zijn in het veiligheidssysteem van de wereld als het het juiste besluit neemt de coalitie van beschaafde landen te steunen en de Russische barbarij te veroordelen", aldus een tweet van Michailo Podoljak. Hij is een belangrijke adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski en een van de deelnemers aan de vredesonderhandelingen met de Russen.

China heeft tot dusver geen afstand genomen van bondgenoot Rusland inzake Oekraïne en evenmin gesproken van een invasie. Beijing heeft wel bezorgdheid getoond over de oorlogssituatie, maar beoordeelde de economische sancties tegen Moskou daarentegen als unilateraal en niet-geautoriseerd door de VN-Veiligheidsraad.

Buitensporig

De viceminister van Buitenlandse Zaken Le Yucheng deed er zaterdag een schepje bovenop door te zeggen dat de maatregelen van het Westen tegen Rusland wegens Oekraïne steeds "buitensporiger" worden. Hij erkende bovendien het standpunt van Moskou dat de NAVO niet oostwaarts zou mogen uitbreiden omdat daardoor een kernmacht als Rusland "in de hoek wordt gedreven".

Le zei tijdens een veiligheidsvergadering in de Chinese hoofdstad ook dat Russische burgers "zonder enige reden" van hun buitenlandse bezittingen zijn beroofd. "De geschiedenis heeft bij herhaling aangetoond dat sancties problemen niet kunnen oplossen. Sancties treffen alleen gewone mensen, ze beïnvloeden economie en financieel systeem...en verslechteren de wereldeconomie."

Meer uit Buitenland

Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

5 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

5 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

7 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

7 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

8 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

8 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

9 uur geleden