Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiev verduidelijkt aangescherpte avondklok: ook overdag binnen

Kiev verduidelijkt aangescherpte avondklok: ook overdag binnen

KIEV (ANP/RTR) - Inwoners van Kiev moeten dit hele weekend binnen blijven. De lokale autoriteiten melden dat de avondklok zaterdag om 17.00 uur ingaat en pas maandag om 08.00 uur wordt opgeheven. Eerder werd de indruk gewekt dat mensen overdag wel de deur uit mochten.

De nieuwe avondklok is veel strenger dan die van de afgelopen dagen. Toen mochten mensen alleen tussen 07.00 en 22.00 uur niet naar buiten. De burgemeester kwam zaterdag met de aankondiging van nieuwe tijdstippen, van 08.00 tot 17.00 uur, om de stad te beschermen tegen Russische aanvallen. Zijn kantoor meldt dat de avondklok zonder pauzes is.

Volgens de stad is de strenge avondklok noodzakelijk in de strijd tegen "saboteurs en verkenners van de vijand". Mensen die zich niet aan deze maatregel houden, worden volgens de burgemeester in die groep ingedeeld. Kiev lijkt stand te houden, terwijl de stad wordt aangevallen door het Russische leger. Iedereen die Oekraïne wil beschermen, kan volgens president Volodimir Zelenski helpen en een wapen krijgen.

Meer uit Buitenland

VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. "De verwoestingen zijn enorm en ongekend", zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari. "De internationale gemeenschap heeft zoiets sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer meegemaakt."

3 uur geleden
EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden zich voor als westerse media en wasten nepnieuws over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne wit, zegt de buitenlanddienst van de EU (EEAS).

3 uur geleden
Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook. In zijn ogen pleegt Israël daar genocide op de Palestijnse bevolking.

4 uur geleden
Universiteit Parijs wijst eisen pro-Palestijnse betogers af

PARIJS (ANP/RTR) - De prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po weigert tegemoet te komen aan eisen van pro-Palestijnse demonstranten. Die willen dat de banden met Israëlische universiteiten worden herzien.

5 uur geleden
Leider Griekse neonazipartij Gouden Dageraad komt vervroegd vrij

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Nikolaos Michaloliakos, de leider van de beruchte Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, komt vervroegd vrij. Hij zat sinds 2020 een celstraf van 13,5 jaar uit, onder meer voor het runnen van een criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor moorden en aanvallen op migranten.

5 uur geleden
Israël geeft reiswaarschuwing af voor Eurovisie Songfestival

MALMO (ANP/RTR) - Israël heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor burgers die naar het Eurovisie Songfestival in Zweden willen. De Nationale Veiligheidsraad van Israël zei dat terroristen Israëliërs daar als een doelwit kunnen zien.

5 uur geleden
Hamas stuurt delegatie naar Egypte voor overleg over bestand Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. De Palestijnse beweging moet nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand. Hamas stelt in een verklaring dat daar volgens leider Ismail Haniyeh op een positieve manier naar wordt gekeken.

6 uur geleden