Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiev: Oekraïne en Rusland akkoord over bestand bij evacuaties

Kiev: Oekraïne en Rusland akkoord over bestand bij evacuaties

KIEV/MOSKOU (ANP/RTR) - Evacuaties van burgers uit belegerde Oekraïense steden gaan woensdag door en Oekraïne en Rusland hebben voor die plekken een wapenstilstand afgesproken die van 08.00 tot 20.00 uur (onze tijd) zou duren. De Oekraïense regering heeft meerdere vluchtroutes bekendgemaakt, maar het is niet duidelijk of daar overal veilig gebruik van kan worden gemaakt.

Voor zover bekend zijn er geen problemen in Soemi en volgens president Volodimir Zelenski verlaten burgers woensdag plaatsen aan de rand van Kiev en trekken naar de hoofdstad. Maar verder wordt er vrijwel geen voortgang gemeld met de evacuaties.

Burgers zouden volgens Oekraïne de steden Enerhodar, Izjoem, Soemi, Marioepol en vier plaatsen in de omgeving van Kiev kunnen verlaten. Zij kunnen via de routes naar andere delen van Oekraïne. In Moskou is ook een staakt-het-vuren vanaf 08.00 uur onze tijd bevestigd, maar een zegsman van Defensie sprak enkel van humanitaire corridors voor de steden Charkov, Kiev, Marioepol en Tsjernihiv.

Het Oekraïense ministerie van Defensie maakte vluchtroutes bekend van Enerhodar, waar een grote kerncentrale staat, naar het noordoosten, van de stad Soemi naar het zuiden, van Marioepoel naar het noordwesten, van Volnovacha naar het noorden en van Izjoem naar het zuidwesten. Ook zijn nog routes genoemd van enkele plaatsen rond Kiev naar de hoofdstad toe.

Meer uit Buitenland

VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

2 uur geleden
VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

7 uur geleden
Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

NEW YORK (ANP) - De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.

7 uur geleden
Aanklager van Trump met dood bedreigd

NEW YORK (ANP/DPA) - De New Yorkse aanklager Alvin Bragg die een onderzoek leidt naar de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is met de dood bedreigd. In het gebouw met het kantoor van Bragg is een envelop afgeleverd met een kaart met daarop de tekst: Alvin, ik ga je vermoorden. In de envelop zat ook een wit poeder, maar dat bleek onschadelijk, melden Amerikaanse media.

11 uur geleden
1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

MADRID (ANP/DPA) - Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest. De Spaanse premier Pedro Sanchez uitte zijn bezorgdheid over een bosbrand zo vroeg in het jaar, nog voor de gebruikelijke periode.

13 uur geleden
Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

15 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

15 uur geleden