Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiev: nieuwe gespreksronde Rusland en Oekraïne om 15.00 uur

Kiev: nieuwe gespreksronde Rusland en Oekraïne om 15.00 uur

MOSKOU/MINSK (ANP/RTR) - De nieuwe onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne in Belarus begint maandagmiddag rond 15.00 uur (Nederlandse tijd), meldt een onderhandelaar van de Oekraïense delegatie.

Het door de Russische staat gefinancierde medium Sputnik liet maandagochtend al weten dat een Russische delegatie onderweg was naar Belarus voor nieuwe gesprekken met Oekraïne. Inmiddels zijn beide delegaties daar aangekomen. Volgens het Russische staatspersbureau RIA vindt de nieuwe ronde plaats in de regio Brest, in het westen van Belarus.

De Russische delegatie en de delegatie uit Oekraïne treffen elkaar voor de derde keer voor overleg in een poging het conflict te beëindigen. De twee eerdere rondes leverden geen doorbraak op.

Het Kremlin stelde maandag dat het de "speciale militaire operatie" in Oekraïne, zoals Rusland de inval noemt, "in een oogwenk" zal stopzetten, mits het land aan bepaalde voorwaarden voldoet. Moskou eist dat Oekraïne zijn militaire acties staakt, de neutrale status van het land in de grondwet verankert en de Krim als Russisch grondgebied erkent. Ook moet Oekraïne de afvallige regio's Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten erkennen.

Meer uit Buitenland

Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

1 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

2 uur geleden
VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

2 uur geleden
Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

3 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

5 uur geleden
Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd op school in noorden

KABUL (ANP/RTR) - Zo'n zestig schoolmeisjes in het noorden van Afghanistan zijn opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze waren vergiftigd door mensen die de school waren binnengedrongen en klaslokalen met een giftige stof bestookten. Volgens de politie maken de slachtoffers het inmiddels goed. Er zijn geen mededelingen gedaan over de aard van het gif of de daders.

5 uur geleden
Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

11 uur geleden