Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiev meldt opnieuw uitschakeling hoge Russische militairen

Kiev meldt opnieuw uitschakeling hoge Russische militairen

KIEV (ANP/DPA) - Het Russische leger zou in de oorlog tegen Oekraïne opnieuw een paar hooggeplaatste militairen hebben verloren. Dat melden de autoriteiten in Kiev. Het zou gaan om de commandanten van het parachutistenregiment uit de Russische stad Kostroma en van het kozakkenregiment uit Stavropol.

Ze zijn volgens het Oekraïense leger "geëlimineerd". In de regel betekent dat gesneuveld. Bovendien is de bevelhebber van de 346e brigade van bijzondere inzeteenheden gewond geraakt. De juistheid van de berichtgeving is niet vast te stellen. Moskou heeft niet gereageerd.

In ruim drie weken oorlog claimt het Oekraïense leger enkele tientallen hoge Russische officieren te hebben gedood. Onder hen zouden zes generaals zijn.

Zondag zou daar nog een hoge marinecommandant van de Russische vloot in de Zwarte Zee zijn bijgekomen, zei de gouverneur van Sebastopol op Telegram. Andrej Pali, plaatsvervangend commandant van de vloot, zou omgekomen zijn bij gevechten in de Oekraïense havenstad Marioepol. Sebastopol, een belangrijke basis van de Russische marine, ligt op het in 2014 door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland.

Meer uit Buitenland

Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

1 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

1 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

3 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

5 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

5 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

6 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

6 uur geleden