Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiev biedt Moskou ontmoeting over staalfabriek in Marioepol aan

Kiev biedt Moskou ontmoeting over staalfabriek in Marioepol aan

KIEV (ANP/DPA) - Kiev heeft Moskou aangeboden om te onderhandelen over de situatie rondom de staalfabriek van Azovstal in de Oekraïense stad Marioepol. De staalfabriek is het laatste Oekraïense bolwerk in de zuidelijke havenstad.

De Oekraïense presidentieel adviseur Michailo Podoljak zei zondag op Twitter dat een "speciale onderhandelingsronde" over de uitwisseling van militairen mogelijk is.

Podoljak herhaalde ook de oproep van Kiev tot een staakt-het-vuren tijdens het orthodoxe paasweekend. Hij bekritiseerde het feit dat de staalfabriek ondanks het paasfeest nog steeds beschoten zou worden met bommen en artillerie. De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag de aanval op de fabriek van Azovstal te stoppen en te kiezen voor een belegering, maar zaterdag meldde de Oekraïense presidentiële adviseur Oleksij Arestovitsj dat de Russische luchtmacht de fabriek bombardeerde en dat grondtroepen het complex bestormden.

Naar schatting hebben zo'n 2000 tot 2500 Oekraïense strijders en buitenlandse huurlingen zich in de fabriek verschanst. Volgens Oekraïne zitten er bovendien nog zo'n duizend burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen, in bunkers ondergedoken. De strijders die nog in het complex van Azovstal, dat 11 vierkante kilometer groot is, verblijven zijn vooral leden van het Azovbataljon, een extreemrechtse militie die in 2014 de stad in handen kreeg en nu in het Oekraïense leger is opgenomen.

Meer uit Buitenland

Israël valt opnieuw kantoor van nieuwszender Al Jazeera binnen

NAZARETH (ANP/DPA) - De Israëlische autoriteiten zijn een kantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Nazareth binnengevallen. "We zullen niet toelaten dat de spreekbuis van Hamas uitzendt vanuit Israël", schrijft de minister van Communicatie, Shlomo Karhi, op X. De zender is in Israël verboden.

13 minuten geleden
AfD-politici aangevallen bij deelstaatparlement in Stuttgart

STUTTGART (ANP) - Twee politici van de rechtse partij Alternative für Deutschland zijn in Stuttgart aangevallen. De slachtoffers werden volgens de politie "verbaal en vervolgens ook fysiek" aangevallen, en raakten lichtgewond. In Duitsland is momenteel veel te doen om de veiligheid van politici.

2 uur geleden
UNRWA schat dat 80.000 mensen Rafah ontvlucht zijn

RAFAH (ANP) - Sinds Israël de aanvallen op de stad Rafah heeft opgevoerd, hebben volgens de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA zo'n 80.000 mensen de stad verlaten. De organisatie vindt dat de burgerbevolking wordt opgejaagd en eist een onmiddellijk staakt-het-vuren.

3 uur geleden
Iran moet volgens hoge adviseur mogelijk toch kernwapen bouwen

TEHERAN (ANP/RTR) - Een hoge Iraanse adviseur zegt dat het land overweegt om een kernwapen te bouwen als het voortbestaan van Iran wordt bedreigd. Al langer wordt Iran ervan beschuldigd aan kernwapens te werken, maar officieel is het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden.

4 uur geleden
Israëlische VN-diplomaat vindt wapenbesluit VS teleurstellend

NEW YORK (ANP/AFP) - Het is voor Israël "moeilijk en heel teleurstellend" dat de Amerikaanse regering geen wapens wil leveren als die gebruikt worden voor een aanval op Rafah. Dat heeft de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan gezegd in een interview met de publieke omroep Kan, schrijft The Israel Times.

5 uur geleden
HRW: mogelijk sprake van genocide in Soedan

NEW YORK (ANP/AFP) - In de Soedanese regio Darfur maken rebellen van de Rapid Support Forces zich schuldig aan etnische zuivering. Dat stelt ngo Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport. Met name de etnische minderheid Massalit en andere niet-Arabische gemeenschappen zijn het slachtoffer van systematisch geweld.

6 uur geleden
Biden: Trump gaat verkiezingsuitslag niet aanvaarden

WASHINGTON (ANP/AFP) - Joe Biden is ervan overtuigd dat zijn Republikeinse rivaal Donald Trump zich niet gaat neerleggen bij een mogelijk verlies in de presidentsverkiezingen later dit jaar. Dat zei de Amerikaanse president in een interview met nieuwszender CNN woensdagavond (plaatselijke tijd).

10 uur geleden