Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiev: aantal Russische eenheden trekt zich terug na verliezen

Kiev: aantal Russische eenheden trekt zich terug na verliezen

KIEV/MOSKOU (ANP/DPA) - Een aantal Russische eenheden in Oekraïne trekt zich volgens het Oekraïense leger terug na zware verliezen te hebben geleden. Sommige eenheden zijn teruggegaan naar Russisch grondgebied, nadat ze de helft van de manschappen hadden verloren.

Volgens een topfunctionaris in de Oekraïense regering, Oleksij Arestovitsj, is de frontlijn in de oorlog na een maand vechten vrijwel "bevroren". De Russen blijven de tweede stad van het land, Charkov, belegeren en bereiden 100 kilometer zuidoostelijker een nieuw offensief voor in de streek van Izjoem.

De Russen hebben eerder ook een link gelegd tussen de Oekraïens-Russische grens bij Marioepol en het in 2014 ingelijfde schiereiland de Krim. Maar er zit niet veel beweging in het front. Marioepol is nog steeds niet geheel in handen van de pro-Russische milities uit het oosten van Oekraïne. Vrijdag zou hier volgens Kiev de mogelijkheid voor burgers bestaan via een humanitaire corridor met eigen vervoer de stad te verlaten.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben de Russische strijdkrachten met twee raketten een militaire basis aangevallen aan de rand van de stad Dnipro, circa 180 kilometer ten zuidwesten van Charkov. Daarbij zouden veel slachtoffers zijn gevallen. De Russische generaal Igor Konasjenkov zei namens het defensieministerie dat laat op donderdag de grootste olie-opslagplaats van het leger van Oekraïne met kruisraketten is vernietigd. Dat gebeurde volgens hem met Kalibr-precisiekruisraketten die vanaf marineschepen zijn afgevuurd naar de brandstofreserves bij het dorp Kalinovka.

Meer uit Buitenland

Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Zeker 71 Palestijnen zijn omgekomen door een Israëlische aanval bij Khan Younis, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

2 uur geleden
Hamas over dodelijke aanval Al Mawasi: ernstige escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Een hoge Hamasfunctionaris omschrijft de aanval op Al Mawasi in de Gazastrook als een "ernstige escalatie" van de oorlog. Volgens hem toont de aanval bovendien aan dat Israël niet geïnteresseerd is in het bereiken van een overeenkomst over een staakt-het-vuren.

2 uur geleden
Prinses Catherine zondag aanwezig bij herenfinale Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine woont zondag op Wimbledon de finale van het mannenenkelspel bij, meldt Kensington Palace. Dit wordt haar tweede publieke optreden sinds ze wordt behandeld voor kanker.

2 uur geleden
Palestijnse media: tientallen doden bij aanval op Al Mawasi

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

3 uur geleden
Bijna 35 jaar cel voor moord op presidentskandidaat Ecuador

QUITO (ANP/AFP) - In Ecuador zijn celstraffen tot bijna 35 jaar opgelegd voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De voormalige journalist werd vorig jaar kort voor de verkiezingen doodgeschoten.

4 uur geleden
SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

7 uur geleden
Groep Democraten wil meer kandidaten voor presidentiële nominatie

WASHINGTON (ANP/AFP) - 24 voormalige Democratische congresleden dringen er bij president Joe Biden op aan om andere kandidaten te laten meedingen naar de presidentiële nominatie van de partij. In een vrijdag gepubliceerde open brief zeggen ze dat hun partijgenoot Biden daarmee "de natie waar hij van houdt het beste dient".

7 uur geleden