Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiesraad wil briefstemmen alleen nog in andere vorm

Kiesraad wil briefstemmen alleen nog in andere vorm

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan de Kiesraad ligt krijgt briefstemmen zoals dat bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen ging geen vervolg omdat er te veel risico's aan kleven. "Het vertrouwen in het verkiezingsproces is in Nederland nog behoorlijk groot, maar staat wel onder druk", zegt oud-topambtenaar Wim Kuijken in een interview met de Volkskrant. Hij is dit jaar aangetreden als voorzitter van de Kiesraad.

Bij het briefstemmen ging twee maanden geleden van alles mis. Veel 70-plussers begrepen de instructies niet waardoor stemmen ongeldig moesten worden verklaard. Nog tijdens de verkiezingen vaardigde het ministerie van Binnenlandse Zaken een richtlijn uit over het wel of niet terzijde leggen van geretourneerde enveloppen. Mocht briefstemmen toch een vervolg krijgen, dan pleit de Kiesraad voor een andere vorm: alleen op aanvraag en de kiezer moet een kopie van een identiteitsbewijs meezenden.

"Ik stel vast dat er van die 2,4 miljoen briefstembiljetten 1,3 miljoen niet zijn benut", zegt Kuijken. "Alleen al het in omloop brengen van die biljetten, zonder dat je daar echt controle op hebt, brengt risico's met zich mee. Je kunt niet bewijzen dat onbevoegden gebruik hebben gemaakt van biljetten en datzelfde geldt voor beïnvloeding. Ik vind: briefstemmen verdient niet de schoonheidsprijs."

Meer uit Politiek

Wilders roept partijen op om in elk geval te gaan praten

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders hoopt dat partijen in elk geval met hem willen praten over een coalitie. Hij wil graag een regering vormen met VVD, NSC en BBB, zegt hij. "Mijn inzet zou zijn: ga praten met elkaar en dan zien we of het lukt of niet. Zonder te praten lukt niets", zei Wilders na het gesprek waarbij Ronald Plasterk werd aangewezen als verkenner.

10 uur geleden
Yeşilgöz herhaalt: VVD niet in centrumrechts kabinet, wel gedogen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz blijft erbij dat zij met haar partij niet wil meeregeren, maar dat de liberalen wel gedoogsteun willen leveren aan een kabinet met PVV, NSC en BBB. "Dit is nu het moment om een centrumrechts kabinet mogelijk te maken", zegt zij.

11 uur geleden
Plasterk stopt als Telegraafcolumnist tijdens verkenning

AMSTERDAM (ANP) - Ronald Plasterk legt zijn werk als columnist bij De Telegraaf tijdelijk neer, zolang hij aan de slag is als verkenner in Den Haag. Dat zegt hoofdredacteur Kamran Ullah dinsdag. Plasterk schrijft sinds 2020 columns voor de krant.

11 uur geleden
DENK weigert in gesprek te gaan met verkenner Plasterk

DEN HAAG (ANP) - DENK weigert in gesprek te gaan met Ronald Plasterk, die op voorspraak van de PVV is aangesteld als verkenner in de kabinetsformatie. De partij wil er niet aan meewerken "dat het initiatief in de verkenning ligt bij een extreemrechtse politieke beweging die de rechten van meer dan 1 miljoen Nederlandse moslims wil afpakken".

11 uur geleden
Bergkamp: breed draagvlak voor Plasterk als verkenner

DEN HAAG (ANP) - De benoeming van Ronald Plasterk tot verkenner in de kabinetsformatie kan op "groot politiek draagvlak" rekenen. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp gezegd na afloop van overleg met alle beoogd fractievoorzitters. Alleen Esther Ouwehand (PvdD) en Stephan van Baarle (DENK) konden zich er niet in vinden.

11 uur geleden
Plasterk lijkt acceptabele verkenner voor meeste fractieleiders

DEN HAAG (ANP) - De meeste politiek leiders lijken akkoord te kunnen gaan met Ronald Plasterk als nieuwe verkenner. Zij vinden vooral dat er tempo moet worden gemaakt. De verkiezingen zijn inmiddels een week geleden. "En we zijn nog geen stap verder", moppert BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voorafgaand aan nieuw overleg tussen de fracties en Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

11 uur geleden
PvdA'er Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

GRONINGEN (ANP) - Vertrekkend PvdA-Kamerlid Henk Nijboer gaat een sociale agenda ontwikkelen voor het aardbevingsgebied in Groningen en Noord-Drenthe. Hij gaat als "kwartiermaker" samen met inwoners, organisaties en overheden invulling geven aan het begrip brede welvaart, een belangrijk onderwerp in de kabinetsreactie op de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen. Er is de komende dertig jaar 3,5 miljard euro beschikbaar.

12 uur geleden