
Kiesraad stelt einduitslag van Europese verkiezingen vast
DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad stelt woensdag officieel vast wie namens Nederland zitting nemen in het Europees Parlement. De raad bepaalt niet alleen de uitslag, en daarmee de zetelverdeling, maar meldt ook wie met voorkeurstemmen zijn verkozen. De openbare zitting begint om 11.00 uur.
Nederland stemde op donderdag 6 juni, als eerste van de 27 lidstaten van de Europese Unie. De Verkiezingsdienst van het ANP kwam de zondagavond erna, toen de laatste Europese stembureaus gesloten waren, met een voorlopige prognose. GroenLinks-PvdA kreeg de meeste stemmen en komt met acht mensen in het Europees Parlement. Vijf jaar geleden deden de twee partijen los van elkaar mee en haalden ze samen negen zetels. De PVV stijgt van een zetel naar zes zetels. Drie partijen komen voor het eerst in het parlement: zowel BBB als Volt staat op twee zetels, Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt krijgt één zetel. Forum voor Democratie en 50PLUS lijken uit het parlement te verdwijnen.
De uitslag wordt onder meer spannend voor Ufuk Kâhya, nummer acht op de kandidatenlijst voor GroenLinks-PvdA. Enkele kandidaten die lager op de lijst stonden, kregen hoogstwaarschijnlijk meer stemmen, mogelijk genoeg voor een voorkeurzetel. Kahya wordt of het laatste lid van de fractie of de eerste afvaller. Geert Wilders, lijstduwer van de PVV, kreeg vermoedelijk ook genoeg voorkeursstemmen voor een zetel in het Europees Parlement. Hij mag die plek echter afwijzen.
Op verzoek van de Kiesraad hebben Den Haag en enkele andere gemeenten stemmen opnieuw geteld na mogelijke fouten. Dat is gebruikelijk, de raad let daar tegenwoordig scherper op dan vroeger om elke twijfel over de uitslag te voorkomen. Vaak gaat het om minimale verschillen. Zo kan het zijn dat een kiezer een voorkeurstem heeft uitgebracht op een bepaalde kandidaat, en daarna in de uitslag ziet dat die kandidaat bij dat stembureau geen enkele stem heeft gekregen. Ook na de Tweede Kamerverkiezingen in november zijn stemmen herteld.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
24 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
6 uur geleden