Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiesraad bepaalt welke partijen meedoen aan Europese verkiezingen

Kiesraad bepaalt welke partijen meedoen aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad beslist maandag welke partijen mogen meedoen aan de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, en welke kandidaten op hun lijsten staan. Dat gebeurt in een openbare zitting vanaf 17.00 uur. In Nederland zijn de verkiezingen op donderdag 6 juni, dus over iets meer dan een maand.

21 partijen hebben een kandidatenlijst ingeleverd. Dit zijn grote landelijke partijen als de PVV, Nieuw Sociaal Contract, D66 en de Partij voor de Dieren, maar ook kleine partijen als Jezus Leeft, Meer Directe Democratie en NL PLAN EU. GroenLinks en PvdA doen met een gezamenlijke lijst mee, net als bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer vorig jaar.

Om op het stembiljet te komen, moesten de partijen afgelopen dinsdag hun geprinte formulieren fysiek inleveren op het kantoor van de Kiesraad in Den Haag. Vier partijen hadden daarbij fouten gemaakt. Ze hadden documenten niet ingeleverd of verkeerd ingevuld. Ze konden dit donderdag en vrijdag herstellen.

Als een partij, een kandidaat of iemand anders het niet eens is met een besluit van de Kiesraad, kunnen ze tot en met vrijdag in beroep gaan. Dit wordt voorgelegd aan de Raad van State, die uiterlijk volgende week vrijdag uitspraak doet. Daarna zijn de kandidatenlijsten definitief en kunnen de stembiljetten worden gedrukt. Kandidaten kunnen zich dan ook niet meer terugtrekken.

De Kiesraad heeft al vaker geklaagd over de hoeveelheid werk. Bij de afgelopen Kamerverkiezingen moest de raad in korte tijd ongeveer 12.000 bladzijden controleren. Voorzitter Wim Kuijken pleitte ervoor om partijen de mogelijkheid te bieden zich digitaal aan te melden. Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) staat daar open voor. Hij wil er volgend jaar een wetsvoorstel over indienen.

Het Europees Parlement telt na de verkiezingen 720 leden. Onder hen zijn 31 uit Nederland, twee meer dan nu. De verkiezingen zijn op 6, 7, 8 en 9 juni. Na het sluiten van de laatste stembureaus worden alle uitslagen bekend.

Meer uit Binnenland

Demonstranten Maastricht mogen nog een nacht blijven

MAASTRICHT (ANP) - In Maastricht mag in de nacht van dinsdag op woensdag een groepje pro-Palestijnse demonstranten blijven slapen. Dat gebeurt onder dezelfde voorwaarden als afgelopen nacht, meldt de universiteit. De aanwezigen moeten hun studentenpas kunnen laten zien en overlast voor omwonenden moet voorkomen worden. Volgens de universiteit verliep het protest dinsdag opnieuw vreedzaam.

21 minuten geleden
Al meer dan 35.000 klachten bij LAKS op de eerste dag examens

UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn al ruim 35.000 klachten binnengekomen over de centrale eindexamens, die dinsdag zijn begonnen. In 2023 ontving het LAKS ruim 18.500 klachten op de eerste dag van de examens. Het jaar daarvoor waren dat er zo'n 31.000. "De klachten stromen nog steeds binnen", zegt een woordvoerder van de scholierenorganisatie.

1 uur geleden
Defensie koopt nog eens voor een half miljard aan munitie

DEN HAAG (ANP) - Defensie koopt nog eens voor een half miljard euro aan munitie, schrijft demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer. Het ministerie heeft daarmee sinds de inval van Rusland in Oekraïne al voor 2,5 miljard euro aan munitie gekocht.

1 uur geleden
Onzeker of Wet betaalbare huur per 1 juli kan ingaan

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of de Wet betaalbare huur per 1 juli van kracht kan worden. De Eerste Kamer wil zich niet laten opjagen door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), die de senaat heeft gevraagd de wet zo snel mogelijk te behandelen. De Jonge wil dat de wet op 1 juli ingaat, die ervoor zorgt dat een deel van de huren die nu nog in de (duurdere) vrije sector vallen, omlaag gaan.

2 uur geleden
Tentbetogers studentensteden zijn niet van plan om te vertrekken

EINDHOVEN (ANP) - De pro-Palestijnse demonstranten, die in tentenkampen actievoeren in een aantal studentensteden, zijn niet van plan daarmee op te houden, stellen ze in een gezamenlijke verklaring die via Instagram is verspreid.

2 uur geleden
Onderzoek: suikertaks kan 'zeer effectief' en lucratief zijn

DEN HAAG (ANP) - Een belasting op snoep en andere producten met (veel) suiker, is "zeer effectief" en kan de schatkist flink wat opleveren. Daarbij is de invulling van zo'n suikertaks wel belangrijk, ook voor de vraag of er niet talloze rechtszaken volgen. Dat blijkt uit een onderzoek door Ecorys naar een 'brede suikerbelasting' in opdracht van de ministeries van Financiën en Volksgezondheid.

3 uur geleden
Twintig meldingen bij PersVeilig om agressie bij UvA-protesten

AMSTERDAM (ANP) - PersVeilig heeft twintig meldingen ontvangen van journalisten omdat betogers van de Pro-Palestijnse protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich agressief hebben gedragen richting hen. Dat bevestigt projectleider van PersVeilig Peter ter Velde na berichtgeving van NU.nl.

3 uur geleden