Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kieslijsten tellen meer vrouwen en kandidaten van kleur

Kieslijsten tellen meer vrouwen en kandidaten van kleur

AMSTERDAM (ANP) - De meeste politieke partijen hebben minstens 40 procent vrouwen op hun kieslijsten voor de komende Kamerverkiezingen gezet. Trouw meldt dat op basis van een eigen analyse. De krant bekeek de lijsten van negen partijen.

CDA, ChristenUnie en D66 komen met 40 procent vrouwen, SP en PvdA met 45 en 50 procent, terwijl de Partij voor de Dieren en GroenLinks zelfs 60 procent vrouwen op verkiesbare plaatsen hebben staan. Dat wil meestal zeggen: bij de eerste twintig op de lijst. Bij de VVD staan in de top-vijf vier vrouwen. De SGP komt als enige met een lijst van alleen mannen. Van Forum voor Democratie en PVV is nog geen lijst bekend.

De nieuwe Tweede Kamer krijgt ook meer kleur, aldus Trouw. Bij de meeste partijen heeft tussen de 15 en 35 procent van de verkiesbare kandidaten een niet-westerse achtergrond. De PvdA is koploper, maar ook de VVD heeft bijna 15 procent multiculturele kandidaten op de lijst. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het huidige gemiddelde in de hele Tweede Kamer.

De trend geldt niet voor alle partijen. Zowel de SGP als de Partij voor de Dieren heeft niet één kandidaat met een multiculturele achtergrond.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet uitspraak over doodsteken fietser in Oss

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de 26-jarige Soedanese vluchteling Ayoub Y., die op 19 april vorig jaar in Oss de 18-jarige fietser Rik van de Rakt zou hebben doodgestoken. Door schizofrenie is Y. volgens gedragsdeskundigen geheel ontoerekeningsvatbaar. Het Openbaar Ministerie heeft daarom geen celstraf tegen de man geëist, maar alleen tbs met dwangverpleging.

1 uur geleden
Tbs'er die wist te ontsnappen uit kliniek naar de rechtbank

ROTTERDAM (ANP) - Bij de rechtbank in Rotterdam staat vrijdag tbs'er Antonie van H. terecht die in maart vorig jaar uit de forensische kliniek de Kijvelanden in Poortugaal wist te ontsnappen, samen met een medegedetineerde die de vlucht niet overleefde. Een 43-jarige vrouw uit Appingedam moet zich in de rechtszaak verantwoorden voor het regelen van een pistool, een mes en een mobieltje voor de ontsnapping.

1 uur geleden
Ook dit jaar vergoeding voor later afstuderen door corona

DEN HAAG (ANP) - Ook dit jaar krijgen studenten een vergoeding als ze door de coronamaatregelen pas later kunnen afstuderen. Het kabinet heeft de periode hiervoor verlengd tot en met 31 augustus dit jaar, als onderdeel van de nieuw aangekondigde steunpakketten.

10 uur geleden
Negen mensen met valse coronatestuitslag aangehouden op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft donderdag op Schiphol negen mensen aangehouden met een valse verklaring van een coronatest. De negen reizigers wilden vanaf Schiphol naar Marokko vliegen en hadden valse PCR-testverklaringen bij, die stelden dat zij niet besmet zouden zijn met het coronavirus.

12 uur geleden
Examen geldt tóch als uitzondering op de avondklok

DEN HAAG (ANP) - Mensen die 's avonds na het ingaan van een mogelijke avondklok een al gepland examen moeten afleggen, mogen om die reden toch tijdens de spertijd naar buiten, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus donderdag. Woensdag meldde het kabinet de uitzonderingsregel voor examens ook al, maar later werd deze weer ingetrokken.

12 uur geleden
'Jongeren gaan zich verzetten tegen een avondklok'

DEN HAAG (ANP) - Jongeren gaan zich verzetten tegen een avondklok, omdat zij het niet met de maatregel eens zijn. Dat stelt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond op basis van informatie van jongerenwerkers en politiemensen uit verschillende grote steden. "Op internet zijn er oproepen om toch samen te komen."

12 uur geleden
'Eindexamens in huidige vorm niet houdbaar'

DEN HAAG (ANP) - De centrale eindexamens kunnen niet in de huidige vorm doorgaan omdat leerlingen zich niet goed hebben kunnen voorbereiden als gevolg van de coronamaatregelen, stelt scholierenorganisatie LAKS.

13 uur geleden