Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KHN: 5 miljard euro geïnvesteerd om bedrijven overeind te houden

KHN: 5 miljard euro geïnvesteerd om bedrijven overeind te houden

DEN HAAG (ANP) - Horecaondernemers hebben de afgelopen 22 maanden minstens vijf miljard euro aan eigen geld geïnvesteerd om hun bedrijven overeind te houden. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op basis van een inschatting. Tienduizenden ondernemers, ook in andere bedrijfstakken, hebben zich diep in de schulden moeten steken. Over extra overheidssteun voor hen is nog steeds geen duidelijkheid. Gesprekken tussen werkgeversorganisaties en het ministerie van Economische Zaken lopen nog.

Daarnaast heeft KHN eerder al een bodemprocedure aangespannen. Daarin eisen ze dat wanneer de overheid bijvoorbeeld tijdens een pandemie vergaande maatregelen neemt om vrijheden in te perken, de overheid volledig de schade moet compenseren van ondernemers die daar aantoonbaar onder lijden. De eerste zitting in die zaak staat voor het begin van de zomer gepland.

"De combinatie van oplopende schulden en voortdurende onzekerheid hakt er keihard in", zegt een woordvoerster van KHN. "Elke maand moeten werknemers, leveranciers en pandeigenaren opnieuw betaald worden van geld dat er niet is." Door lockdownmaatregelen om coronabesmettingen te voorkomen zijn onder meer horecabedrijven maandenlang gedwongen gesloten.

Structurele oplossingen

Ondernemers werden gecompenseerd voor een deel van hun gemiste inkomsten, onder meer om werkgelegenheid te behouden. Dit kwam nooit in de buurt van 100 procent en is volgens KHN "niet toereikend". De branchevereniging pleit al een half jaar voor structurele oplossingen. Ondernemers moeten ook hun eigen kosten betalen met de inkomsten uit hun bedrijf. "Ook thuis moet de huur of hypotheek worden betaald, boodschappen worden gedaan en studie- en sportkosten worden betaald voor kinderen", aldus een woordvoerster.

KHN heeft bij het ministerie verschillende oplossingen aangedragen. Een deel van de belastingschuld die ondernemers hebben bij de overheid kan bijvoorbeeld worden kwijtgescholden. Daarnaast wil KHN dat er een transitiefonds en een investeringsfonds komen voor bedrijven die zich moeten aanpassen om te overleven of die investeringen nodig hebben om weer te kunnen opstarten. Daarnaast zijn er ook ondernemers die de keuze maken om te stoppen. KHN wil dat de overheid het mogelijk maakt dat zij verder kunnen zonder schulden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

EasyJet annuleert 200 vluchten vanwege IT-probleem

LONDEN (ANP/RTR) - EasyJet heeft donderdag zo'n 200 vluchten door heel Europa geannuleerd vanwege een "IT-probleem". Het mankement is inmiddels opgelost maar volgens de luchtvaartmaatschappij kan het vliegschema de rest van de dag nog ontregeld blijven.

36 minuten geleden
Beleggers klagen Musk aan om te laat bekendmaken belang Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Een groep beleggers heeft miljardair Elon Musk in de Verenigde Staten aangeklaagd. Volgens de investeerders had de eigenaar van autobouwer Tesla in maart bekend moeten maken dat hij meer dan 5 procent van Twitter had gekocht. Musk bleef echter aandelen kopen van het socialmediabedrijf en maakte begin april bekend 9,2 procent te bezitten.

1 uur geleden
Just Eat Takeaway stijgt weer flink in hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway was donderdag de grootste stijger in een hogere AEX-index. De maaltijdbezorger behoorde een dag eerder ook al tot de winnaars. De aandelenmarkten waren open, maar vanwege Hemelvaartsdag waren veel bedrijven gesloten en hadden marktpartijen een vrije dag.

2 uur geleden
Schiphol-topman Benschop: ik denk niet aan opstappen

SCHIPHOL (ANP) - Topman Dick Benschop van Schiphol is niet van plan om op te stappen vanwege de chaos op de luchthaven van de afgelopen tijd door enorme personeelstekorten. "Ik denk niet aan opstappen. Ik ben bijzonder gemotiveerd om alles op te lossen", zegt hij in een interview met het ANP.

3 uur geleden
Macy's schiet omhoog op Wall Street na publicatie kwartaalcijfers

NEW YORK (ANP) - Macy's maakte donderdag een koerssprong van 13,5 procent op de aandelenbeurzen in New York. De keten van warenhuizen, waar ook Bloomingdale's deel van uitmaakt, profiteerde van de terugkeer van klanten naar zijn winkels nu coronalockdownmaatregelen zijn versoepeld.

4 uur geleden
KLM zet rem op verkoop tickets voor vluchten vanaf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - KLM zet een rem op de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen gaan vertrekken vanaf Schiphol. Dat doet de luchtvaartmaatschappij vanwege de grote drukte op de luchthaven. Er is daardoor nog een beperkt aantal tickets beschikbaar voor vluchten van KLM tot en met aanstaande zondag.

5 uur geleden
Schiphol presenteert actieplan om zomerdrukte tegen te gaan

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft een actieplan gepresenteerd om in de zomerperiode grote drukte op de luchthaven tegen te gaan. Het plan bestaat uit vier punten: het werven van meer medewerkers zoals beveiligers, het aantrekkelijk maken van werken op Schiphol, het optimaliseren van de doorstroming van passagiers en het maken van afspraken met luchtvaartmaatschappijen over planning van vluchten. Daardoor zouden er minder vluchten moeten zijn.

5 uur geleden