Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KHN: 5 miljard euro geïnvesteerd om bedrijven overeind te houden

KHN: 5 miljard euro geïnvesteerd om bedrijven overeind te houden

DEN HAAG (ANP) - Horecaondernemers hebben de afgelopen 22 maanden minstens vijf miljard euro aan eigen geld geïnvesteerd om hun bedrijven overeind te houden. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op basis van een inschatting. Tienduizenden ondernemers, ook in andere bedrijfstakken, hebben zich diep in de schulden moeten steken. Over extra overheidssteun voor hen is nog steeds geen duidelijkheid. Gesprekken tussen werkgeversorganisaties en het ministerie van Economische Zaken lopen nog.

Daarnaast heeft KHN eerder al een bodemprocedure aangespannen. Daarin eisen ze dat wanneer de overheid bijvoorbeeld tijdens een pandemie vergaande maatregelen neemt om vrijheden in te perken, de overheid volledig de schade moet compenseren van ondernemers die daar aantoonbaar onder lijden. De eerste zitting in die zaak staat voor het begin van de zomer gepland.

"De combinatie van oplopende schulden en voortdurende onzekerheid hakt er keihard in", zegt een woordvoerster van KHN. "Elke maand moeten werknemers, leveranciers en pandeigenaren opnieuw betaald worden van geld dat er niet is." Door lockdownmaatregelen om coronabesmettingen te voorkomen zijn onder meer horecabedrijven maandenlang gedwongen gesloten.

Structurele oplossingen

Ondernemers werden gecompenseerd voor een deel van hun gemiste inkomsten, onder meer om werkgelegenheid te behouden. Dit kwam nooit in de buurt van 100 procent en is volgens KHN "niet toereikend". De branchevereniging pleit al een half jaar voor structurele oplossingen. Ondernemers moeten ook hun eigen kosten betalen met de inkomsten uit hun bedrijf. "Ook thuis moet de huur of hypotheek worden betaald, boodschappen worden gedaan en studie- en sportkosten worden betaald voor kinderen", aldus een woordvoerster.

KHN heeft bij het ministerie verschillende oplossingen aangedragen. Een deel van de belastingschuld die ondernemers hebben bij de overheid kan bijvoorbeeld worden kwijtgescholden. Daarnaast wil KHN dat er een transitiefonds en een investeringsfonds komen voor bedrijven die zich moeten aanpassen om te overleven of die investeringen nodig hebben om weer te kunnen opstarten. Daarnaast zijn er ook ondernemers die de keuze maken om te stoppen. KHN wil dat de overheid het mogelijk maakt dat zij verder kunnen zonder schulden.

Meer uit Financieel

Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

24 minuten geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

1 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

3 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

4 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

4 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

6 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

6 uur geleden