Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kernwapenverbod in werking na 50e bekrachtiging VN-verdrag

Kernwapenverbod in werking na 50e bekrachtiging VN-verdrag

GENÈVE (ANP) - Sinds zaterdag hebben vijftig landen het internationale verdrag voor het verbod op kernwapens officieel goedgekeurd, waardoor het verdrag in werking treedt. Dat gebeurt over 90 dagen. De landen die het hebben bekrachtigd, hebben afgesproken om onder andere het gebruik, de ontwikkeling en de opslag van kernwapens te verbieden.

Honduras was het vijftigste land dat het VN-verdrag ratificeerde, nadat Jamaica en Nauru dat een dag eerder deden. Nederland steunt het verdrag niet. Het is een publiek geheim dat op vliegbasis Volkel kernwapens opgeslagen liggen voor de NAVO. Ook kernmachten als de Verenigde Staten, Rusland en China hebben het verdrag niet ondertekend.

Desalniettemin spreekt het Internationale Comité van het Rode Kruis van een historische dag. "Vóór de goedkeuring van het verdrag waren kernwapens de enige massavernietigingswapens die niet onder een categorisch verbod vielen, zoals het verbod op biologische en chemische wapens, landmijnen en clustermunitie. Dit nieuwe verdrag vult daarmee een grote leemte in het internationaal recht", aldus het Rode Kruis.

Ook de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) reageert opgetogen. De organisatie stond aan de wieg van het verdrag en won daarvoor in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede. "Dit is een nieuw hoofdstuk voor nucleaire ontwapening. Tientallen jaren van activisme hebben bereikt wat velen voor onmogelijk hielden: kernwapens zijn verboden", zegt directeur ICAN-Beatrice Fihn.

Het Non-proliferatieverdrag uit 1968 is wel door bijna alle landen ondertekend en geratificeerd. Daarin wordt het bezit van kernwapens beperkt. Het kernwapenverbod gaat nog een stuk verder.

Meer uit Buitenland

Trump trapt viering 250 jaar onafhankelijkheid af in Iowa

DES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.

9 minuten geleden
Migrant Abrego gemarteld in beruchte gevangenis El Salvador

MARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.

10 minuten geleden
Grote Russische droneaanval op Kyiv

Kyiv (ANP) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

1 uur geleden
3500 jaar oude stad ontdekt in Peru

BARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.

1 uur geleden
Hof: VS mogen migranten in Djibouti naar Zuid-Soedan uitzetten

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.

1 uur geleden
Hamas wil garanties voor bestand, weer tientallen doden in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.

8 uur geleden
Rusland erkent als eerste land Taliban-regering van Afghanistan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de geloofsbrieven van een nieuwe ambassadeur van Afghanistan geaccepteerd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarmee is het het eerste land dat de Talibanregering van het land erkent.

8 uur geleden