Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kernfusie-expert: energie uit wind en zon blijft hard nodig

Kernfusie-expert: energie uit wind en zon blijft hard nodig

EINDHOVEN (ANP) - De techniek achter kernfusie is volop in ontwikkeling, maar volgens kernfusie-expert Marco de Baar blijft het in de tussentijd zeker noodzakelijk om in windmolens en zonnepanelen te investeren. De komende decennia blijft de bijdrage die kernfusie aan vergroening zal leveren nog "verschrikkelijk beperkt", zei hij tijdens een bijeenkomst over kernfusie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

"Politici aan de populistische kant van het spectrum zeggen weleens: je moet niet inzetten op zon en wind, want fusie komt eraan. Maar zonder zon en wind kom je er niet uit", aldus De Baar, die hoogleraar is aan de TU Eindhoven. Hij is tevens directeur van het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER).

Steeds meer landen mikken in hun klimaatbeleid op klimaatneutraliteit in 2050. Dat geldt ook voor de EU en Nederland. Kernfusie kan de komende jaren in elk geval geen bijdrage leveren, doordat de technologie nog niet klaar is.

ITER

Momenteel is in Zuid-Frankrijk ITER in aanbouw, een experimentele kernfusiereactor. Daarin worden straks deuterium en tritium gefuseerd. Als het lukt om de reactie goed aan te gang te houden, komt er tien keer zoveel energie uit als erin wordt gestopt. Met een geringe hoeveelheid grondstoffen kan zo een grote hoeveelheid energie worden opgewekt.

Hoogleraar De Baar verwacht dat het ergens tussen 2035 en 2050 zal lukken om een demonstratiereactor te bouwen die rendabel, goed te onderhouden en veilig is. Het ontwerp daarvoor is er ook nog niet. In Europa wordt daarvoor gemikt op 2030.

General Fusion

De planning is dat bij ITER tegen 2026 het eerste plasma in de fusiereactor gaat. Extreem krachtige elekromagneten houden dat plasma in bedwang, terwijl het tot zo’n 150 miljoen graden wordt verwarmd. Tussen 2035 en 2038 draait ITER pas op volle toeren, vertelde De Baar. Voor die tijd kan wel al een begin worden gemaakt met de bouw van de opvolger van de onderzoeksreactor. Sommige commerciële bedrijven hopen al eerder geld te verdienen met kernfusiereactors. Het Canadese General Fusion hoopt dat in de jaren 30 van deze eeuw al voor elkaar te krijgen, vertelde een woordvoerder namens dat bedrijf tijdens de onlinebijeenkomst.

Kernfusie heeft veel voordelen. Het is stabiel, schoon en er is geen risico op een meltdown, zoals bij ‘gewone’ kerncentrales, waar kernsplijting wordt toegepast. Ook radioactieve straling is veel minder problematisch. De reactorwand wordt weliswaar radioactief, maar na 100 jaar is die "compleet koud", aldus de hoogleraar. Afval uit de huidige kerncentrales blijft veel langer gevaarlijk.

Meer uit Binnenland

Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

2 uur geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

5 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

6 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

6 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

7 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

7 uur geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

7 uur geleden