Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerncentrale Zaporizja weer gekoppeld aan het stroomnet

Kerncentrale Zaporizja weer gekoppeld aan het stroomnet

ENERHODAR (ANP) - De kerncentrale van Zaporizja is na herstelwerkzaamheden weer aan het stroomnet gekoppeld. Het Internationaal Atoomenergieagenteschap (IAEA) meldt zondag dat de Oekraïense centrale weer wordt voorzien van de externe stroom die nodig is voor reactorkoeling en andere veiligheidsfuncties.

De reparatie van een hoogspanningslijn was volgens de VN-atoomwaakhond zaterdag klaar. Het Oekraïense energieagentschap Energoatom maakte eerder op zondag bekend dat de zesde en op dat moment enige werkende reactor geen energie meer produceerde en dat voorbereidingen werden getroffen om de unit op een andere manier af te koelen.

De zesde reactor produceerde energie om de kerncentrale van stroom te voorzien, omdat er geen externe toevoer van elektriciteit was. Door aanhoudende beschietingen is in de afgelopen weken schade ontstaan aan hoogspanningskabels en ook aan meerdere gebouwen, met als gevolg dat de energiecentrale meermaals losgekoppeld is geweest van het stroomnet. Oekraïne en Rusland wijzen elkaar aan als verantwoordelijke.

De Verenigde Naties maken zich ernstig zorgen over de veiligheidssituatie en pleiten voor een gedemilitariseerde zone rondom de centrale. Twee medewerkers van het IAEA zijn sinds begin deze maand permanent bij de kerncentrale gestationeerd. Daarvoor had het IAEA geen toegang tot het terrein. De kerncentrale werd aan het begin van de oorlog ingenomen door Russische troepen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: schieten bij voedselhulp is niet te rechtvaardigen

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft donderdag de dodelijke gebeurtenissen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza veroordeeld. "Het schieten door Israëlische soldaten op burgers die voedsel proberen te bemachtigen is niet te rechtvaardigen", aldus een persbericht van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

43 minuten geleden
Spanje veroordeelt dodelijk geweld bij uitdelen voedselhulp Gaza

MADRID (ANP) - De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft donderdag de gebeurtenissen "onaanvaardbaar" genoemd die volgens Hamas hebben geleid tot de dood van ruim honderd mensen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza.

46 minuten geleden
Leger Israël zegt niet op menigte in Gaza te hebben geschoten

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger zegt dat er niet op de grote menigte is geschoten die op een konvooi met hulpgoederen in Gaza was afgekomen. In een verklaring zegt het leger dat er wel waarschuwingsschoten zijn gelost en volgens The Times of Israel meldt het leger ook dat op een aantal mensen is geschoten die op militairen en een tank afliepen.

3 uur geleden
Israëlische demonstranten weten met geweld Gaza in te trekken

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israëlische demonstranten zijn donderdag door een militair checkpoint bij de noordelijke grensovergang met Gaza gebroken en een paar honderd meter het Palestijnse gebied ingegaan. Het Israëlische leger heeft dat bevestigd. Het gaat volgens mediaberichten waarschijnlijk om radicale Israëlische kolonisten.

4 uur geleden
VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

7 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

7 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

8 uur geleden