Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerncentrale Oekraïne weer aangesloten op stroomnet

Kerncentrale Oekraïne weer aangesloten op stroomnet

CHERSON/WENEN (ANP/RTR) - De door de Russen bezette kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne is weer aangesloten op het stroomnet, nadat het donderdag zeker twee keer was afgekoppeld van de hoogspanningskabel die het complex van elektriciteit voorziet. De nucleaire waakhond van de VN heeft dat op gezag van Oekraïne gemeld met de mededeling dat de oorzaak van de storing niet direct bekend was.

De Russische autoriteiten hadden eerder aangegeven dat de stroomvoorziening van de centrale was afgesneden in reactie op een brand in de buurt. Volgens de Oekraïense eigenaar Energoatom was het de eerste keer dat de centrale is losgekoppeld van het Oekraïense net.

Een expert van Greenpeace zegt dat de centrale voor de koeling van alle zes reactoren afhankelijk is van een kabel naar een nabijgelegen kolencentrale in Enerhodar. Deze verbinding viel de afgelopen weken meerdere keren uit en is pas onlangs hersteld, meldt nucleair expert Jan Haverkamp van de milieuorganisatie.

Eerder op de dag waren er meldingen dat in grote delen van het door Rusland veroverde zuiden van Oekraïne de stroom was uitgevallen. In de stad Cherson zou door de stroomstoring ook de drinkwatervoorziening zijn stilgevallen.

De kerncentrale van Zaporizja, ten noordwesten van Melitopol, is sinds maart in handen van Rusland en wordt volgens het Russische defensieministerie vaak onder vuur genomen door Oekraïense milities of het Oekraïense leger. Oekraïne op zijn beurt verwijt de Russen beschietingen. De grootste kerncentrale van Europa ligt op de zuidelijke oever van de rivier Dnjepr. De noordelijke oever is in Oekraïense handen. Internationale organisaties dringen er op aan het complex vrij te maken van militairen om het gevaar van een kernramp te verkleinen.

Meer uit Buitenland

Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

DUBLIN (ANP/RTR) - Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

38 minuten geleden
Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

CAIRO (ANP/AFP) - Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt. Dat voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.

1 uur geleden
Kevin Spacey reageert op beschuldigingen in nieuwe documentaire

LONDEN (ANP) - Kevin Spacey heeft gereageerd op beschuldigingen van misbruik die tegen hem gedaan worden in de nog te verschijnen documentaire Spacey Unmasked. In die tweedelige docu, die op 6 en 7 mei verschijnt in het Verenigd Koninkrijk, beschuldigen tien mannen de 64-jarige acteur van seksueel geweld. In een interview met Dan Wootton, getiteld Right of Reply, zegt Spacey: "Ik heb niets meer te verbergen."

4 uur geleden
Rusland meldt nieuwe raketaanval op de Krim

KYIV (ANP/DPA/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt meerdere raketten te hebben onderschept die op de Krim waren afgevuurd. De luchtverdediging heeft volgens een verklaring vier ATACMS-projectielen neergehaald. Die worden door de Verenigde Staten geleverd aan Oekraïne.

4 uur geleden
Blinken: Hamas enige obstakel voor staakt-het-vuren in Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP) - Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Hamas nog het enige obstakel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Arizona, voorafgaand aan de geplande aankomst van een Hamas-delegatie in de Egyptische hoofdstad Caïro op zaterdag voor gesprekken over zo'n gevechtsstop.

6 uur geleden
Indonesië gaat 10.000 mensen permanent verhuizen om vulkaan

MANADO (ANP) - Indonesië gaat circa 10.000 inwoners van het vulkaaneiland Ruang permanent verhuizen. De reden is dat er zorgen bestaan over nog meer uitbarstingen in de nabije toekomst, nadat de zeer actieve vulkaan recent al de nodige schade aanrichtte. Afgelopen dinsdag barstte de Ruang opnieuw uit. Uit de vulkaan voor de kust van Sulawesi steeg toen een aswolk op van zo'n vijf kilometer hoogte.

8 uur geleden
Dodental overstromingen Zuid-Brazilië stijgt naar 39

PORTO ALEGRE (ANP) - Het dodental door overstromingen en modderstromen als gevolg van aanhoudende stortregens in het zuiden van Brazilië is vrijdag opgelopen tot 39. De Braziliaanse autoriteiten waarschuwen bovendien dat het ergste nog gaat komen. Er zijn nog minstens 68 mensen vermist. En er bestaat een "noodsituatie met instortingsgevaar" rond vier dammen in de deelstaat Rio Grande do Sul.

11 uur geleden