Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerncentrale Oekraïne weer aangesloten op stroomnet

Kerncentrale Oekraïne weer aangesloten op stroomnet

CHERSON/WENEN (ANP/RTR) - De door de Russen bezette kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne is weer aangesloten op het stroomnet, nadat het donderdag zeker twee keer was afgekoppeld van de hoogspanningskabel die het complex van elektriciteit voorziet. De nucleaire waakhond van de VN heeft dat op gezag van Oekraïne gemeld met de mededeling dat de oorzaak van de storing niet direct bekend was.

De Russische autoriteiten hadden eerder aangegeven dat de stroomvoorziening van de centrale was afgesneden in reactie op een brand in de buurt. Volgens de Oekraïense eigenaar Energoatom was het de eerste keer dat de centrale is losgekoppeld van het Oekraïense net.

Een expert van Greenpeace zegt dat de centrale voor de koeling van alle zes reactoren afhankelijk is van een kabel naar een nabijgelegen kolencentrale in Enerhodar. Deze verbinding viel de afgelopen weken meerdere keren uit en is pas onlangs hersteld, meldt nucleair expert Jan Haverkamp van de milieuorganisatie.

Eerder op de dag waren er meldingen dat in grote delen van het door Rusland veroverde zuiden van Oekraïne de stroom was uitgevallen. In de stad Cherson zou door de stroomstoring ook de drinkwatervoorziening zijn stilgevallen.

De kerncentrale van Zaporizja, ten noordwesten van Melitopol, is sinds maart in handen van Rusland en wordt volgens het Russische defensieministerie vaak onder vuur genomen door Oekraïense milities of het Oekraïense leger. Oekraïne op zijn beurt verwijt de Russen beschietingen. De grootste kerncentrale van Europa ligt op de zuidelijke oever van de rivier Dnjepr. De noordelijke oever is in Oekraïense handen. Internationale organisaties dringen er op aan het complex vrij te maken van militairen om het gevaar van een kernramp te verkleinen.

Meer uit Buitenland

Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

2 minuten geleden
Hoekstra op top: COP28 moet 'begin van einde' zijn voor fossiel

DUBAI (ANP) - Als het aan de Europese Unie ligt, is deze klimaattop het "begin van het einde" van fossiele brandstoffen. Dat benadrukt Eurocommissaris Wopke Hoekstra woensdag op zijn eerste persconferentie op de COP28 in Dubai.

10 minuten geleden
Britse oud-premier Johnson biedt excuses aan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van overleden coronapatiënten. Dit deed hij woensdag aan het begin van zijn verhoor door een parlementaire commissie die onderzoek doet naar het regeringsbeleid tijdens de coronapandemie.

22 minuten geleden
Erdogan eist F-16's voor akkoord NAVO-lidmaatschap Zweden

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat het Amerikaanse Congres de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Turkije goedkeurt en dan kan tegelijkertijd het Turkse parlement instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Erdogan zei dat hij als president in deze kwestie "alles wat hij moest doen, heeft volbracht en dat hij nu wel verwachtingen heeft". Hij vindt dat nu het Congres aan zet is.

31 minuten geleden
Poetin begint aan bezoek Verenigde Arabische Emiraten

ABU DHABI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Abu Dhabi begonnen aan een kort bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Hij gaat woensdag ook nog naar Saudi-Arabië. Hij zal het tijdens zijn zeldzame bezoek aan het buitenland hebben over onder meer olie en de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
VN halverwege klimaattop: goed begonnen, maar nog veel meer nodig

DUBAI (ANP) - De klimaattop is goed begonnen, maar "we nemen onszelf in de maling als we denken" dat daarmee het belangrijkste behaald is op de COP28. Dat benadrukt Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC, woensdag op de top in Dubai.

1 uur geleden
Politie Nepal arresteert ronselaars jongeren voor Russisch leger

KATHMANDU (ANP/RTR) - De Nepalese politie heeft tien mensen aangehouden die ervan worden verdacht werkloze jongeren te werven voor de Russische strijdkrachten. De jongeren zouden voor veel geld visa krijgen en dan kunnen vertrekken en dienst nemen in het Russische leger.

2 uur geleden