Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerncentrale Borssele na onderhoud weer opgestart

Kerncentrale Borssele na onderhoud weer opgestart

BORSSELE (ANP) - De kerncentrale in het Zeeuwse dorp Borssele is weer opgestart na een onderhoudsperiode die op 5 april was begonnen. Het jaarlijkse onderhoud van de kerncentrale duurde enkele weken langer dan gepland, melden eigenaar EPZ en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

De ANVS laat weten dat het onderhoud om meerdere redenen langer duurde dan was voorzien. Zo moest onder meer een stoomlekkage aan een sluitklep van de turbine worden verholpen.

Tijdens het groot onderhoud is de hele kern uit het reactorvat gehaald om uiteenlopende werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Ook heeft EPZ ongeveer een vijfde van de staven met uranium vervangen. Deze zogeheten splijtstofstaven dienen als brandstof voor de kerncentrale. Die leverde tijdens het onderhoudswerk geen stroom. Ook zijn delen van de turbines naar Duitsland gegaan voor een "volledige revisie", meldt de eigenaar van de kerncentrale.

Voorkeurslocatie

De ANVS hield tijdens de onderhoudsperiode toezicht op de veiligheid. "We hebben onder andere diverse inspecties uitgevoerd bij de kerncentrale. Hieruit is gebleken dat het veilig is om de reactor weer op te starten", laat de autoriteit weten. De centrale is stap voor stap in bedrijf genomen en levert sinds zondag weer stroom aan het landelijk net.

In de huidige Kernenergiewet is opgenomen dat de kerncentrale in Borssele tot en met 2033 in bedrijf blijft. Het demissionaire kabinet wil de centrale langer in productie houden. De ANVS beoordeelt of dit technisch haalbaar is en veilig kan.

Het kabinet heeft zich ook uitgesproken voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Daarbij is Borssele de voorkeurslocatie, met de Eerste Maasvlakte als alternatief.

Meer uit Binnenland

Computersystemen UWV werken weer, cliënten kunnen inloggen

AMSTERDAM (ANP) - De computersystemen van het UWV zijn weer volledig operationeel nadat ze vrijdag getroffen waren door de wereldwijde computerstoring. Cliënten kunnen ook weer inloggen op de website van de organisatie, zegt een woordvoerder zaterdagmiddag.

2 uur geleden
Koningspaar en Beatrix herdenken Engelandvaarder Ellis Brandon

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben gereageerd op het overlijden van Engelandvaarder Ellis Brandon. Ze laten weten dat ze de op 101-jarige leeftijd overleden Brandon "met groot respect" gedenken.

3 uur geleden
Vakantieverkeer leidt tot drukte op Europese snelwegen

DEN HAAG (ANP) - Op Europese snelwegen is het zaterdag zoals verwacht druk door vakantieverkeer, ziet ANWB Verkeersinformatie. Rond 14.30 uur lijkt het hoogtepunt voorbij, laat een medewerker weten, maar heeft verkeer op veel plekken nog altijd te maken met vertraging.

5 uur geleden
Drukte op wegen naar de kust, parkeerlocaties raken vol

DEN HAAG (ANP) - Het is erg druk op "vrijwel alle wegen naar de kust", meldt de ANWB. Zo loopt het verkeer onder meer vast op de doorgangswegen naar Scheveningen en op wegen richting de Noord-Hollandse stranden van Zandvoort, Bloemendaal en Castricum. Ook op verschillende doorgangsroutes aan de Zeeuwse kust is het druk.

6 uur geleden
Opnieuw serval weggelopen in Helmondse wijk Houtdonk

HELMOND (ANP) - In de Helmondse wijk Houtdonk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een serval weggelopen. De politie waarschuwde inwoners van de Brabantse plaats via Burgernet om hun honden en katten binnen of aangelijnd te houden. In november ontsnapte in dezelfde wijk ook al een serval. Die keerde na enkele dagen uit zichzelf terug. "Het lijkt erop dat het hetzelfde dier is", zegt een woordvoerder van de politie.

7 uur geleden
Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

7 uur geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

7 uur geleden