
Kermisexploitanten sluiten hardere demonstraties niet uit
DEN HAAG (ANP) - Het protest in zes steden van de kermisbranche voor verbetering van hun benarde positie is donderdagochtend "publieksvriendelijk" en "vredelievend" verlopen. Kermisexploitanten zeggen hardere demonstraties echter niet uit te sluiten, mocht er op korte termijn geen verbetering in de situatie komen.
In Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Deventer en Weert overhandigden kermisexploitanten en hun gezinnen symbolisch hun lege agenda's en portemonnees aan wethouders en politici. Dat deden ze onder stormachtige omstandigheden op de kermispleinen. "We hebben ons publieksvriendelijk op de Dam gepresenteerd en de gemeente verzocht om hulp", zegt Karin Blokker over het protest in Amsterdam. Namens de gemeenteraad waren Marianne Poot en Claire Martens van de VVD aanwezig. "Zij hebben niet gereageerd op ons verzoek. Dat was niet helemaal wat we ervan verwacht hadden."
In Groningen stond wethouder Glimina Chakor van GroenLinks de kermishouders te woord. Dat was volgens botsauto-exploitant Martin Speelman een goed gesprek. "Ze reageerde heel positief op onze punten. Het was een vredelievende demonstratie." Hij hoopt dat er spoedig meer uitzicht is voor hem en zijn collega's. "Wij zijn van mening dat kermissen nu weer open kunnen. Natuurlijk is 'nee' ook een antwoord. Maar dan willen we garanties op betere compensatie dan nu het geval is."
Beide exploitanten zeggen hardere demonstraties serieus in overweging te nemen, mocht er niets veranderen. "Onze branche zit in het verdomhoekje", aldus Blokker. "We hebben nu op een nette manier om aandacht gevraagd. Maar dat houdt een keer op." Of zoals Speelman het verwoordt: "Ook een kermisexploitant in het nauw kan rare sprongen maken."
Het protest van donderdag werd ondersteund door de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) en de Nederlandse Kermisbond (NKB).
Meer uit Binnenland
BIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
16 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
28 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
48 minuten geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
57 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een reeks wijzigingen in de officiële omschrijving van beschermde Natura 2000-gebieden blijft definitief staan. Diverse veehouders hebben jaren geprocedeerd tegen de aanpassingen, onder meer omdat ze vrezen voor strengere stikstofregels, doordat op diverse plekken habitattypen zijn toegevoegd die gevoelig zijn voor te hoge stikstofconcentraties. De Raad van State vindt hun bezwaren ongegrond. Daarmee zijn diverse rechtszaken ten einde gekomen.
1 uur geleden