
Kerkgang onder katholieken door corona met kwart afgenomen
DEN BOSCH (ANP) - Het aantal kerkgangers in Nederlandse rooms-katholieke parochies lijkt als gevolg van de coronacrisis met ongeveer een kwart te zijn afgenomen. Dat meldt het Katholiek Nieuwsblad op basis van een rondgang langs 21 parochies in de zeven bisdommen.
Met name ouderen en kwetsbare parochianen mijden de kerk uit angst of voorzichtigheid, zeggen verschillende pastoors. "Onder kerkgangers die voor de coronacrisis gewoonlijk in onze kerken kwamen, zit nog heel wat schrik", ziet een pastoor uit het aartsbisdom Utrecht. Voor de crisis kwamen bij een zondagsviering in een van zijn kerken zo’n 80 tot 100 mensen. Dat zijn er nu zo’n 50 tot 60.
In andere parochies is de terugloop minder, daar spreken pastoors over "een lichte afname". Een pastoor uit het bisdom Haarlem-Amsterdam constateert zelfs een lichte stijging. De meeste benaderde priesters spreken echter van een teruggang met zo’n 25 tot 30 procent.
Coronamaatregelen
Behalve angst voor besmetting, spelen volgens de ondervraagde priesters ook de coronamaatregelen in de kerk een rol. Het vooraf reserveren, een beperkt aantal zitplaatsen en de hygiënemaatregelen in de kerk verhogen de drempel om te komen.
Ook signaleren sommige priesters dat het succes van onlinevieringen de terugkeer naar de fysieke kerkviering belemmert. "Sommigen zeggen: ‘Als ik de mis vanuit mijn luie stoel kan volgen, waarom zou ik dan naar de kerk gaan?’" Voor enkele parochies was dit reden om te stoppen met de livestream-vieringen.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft bij de rechtbank extra informatie aangeleverd over de wolf op De Hoge Veluwe die afgeschoten zou moeten worden. De rechter had daar eind vorige week om gevraagd, omdat volgens haar niet duidelijk was om welke wolf het gaat. De provincie gaf de Gelderse faunabeheereenheid vorige week een vergunning om het dier zo snel mogelijk af te schieten.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber blijft erbij dat zij wil bezuinigen op de dagbesteding van asielzoekers. Dat zei de PVV-bewindsvrouw tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Zij moest daar uitleg komen geven over het plannetje waar zij vrijdag na de ministerraad mee kwam. Premier Dick Schoof zei naderhand dat het in de kabinetsvergadering niet was besproken.
19 minuten geledenENSCHEDE (ANP) - In Enschede zijn honderden mensen bijeen om de vuurwerkramp, precies 25 jaar geleden, te herdenken. Voorafgaand aan de herdenking, die rond 15.20 uur begint, legden mensen bloemen bij het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde. Daarna zullen de kerkklokken luiden.
26 minuten geledenMIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland onderzoekt of er nog genoeg zoet water in de grond zit. De provincie brengt opnieuw de verhouding tussen zoet en zout water in kaart. De Zeeuwen deden dat tien jaar geleden al eens en willen nu kijken of het grondwater is veranderd.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Of de huurbevriezing in de sociale huur ook voor particuliere verhuurders geldt, is aan de onderhandelingstafel van de voorjaarsnota niet aan bod gekomen. Dat heeft VVD-leider Dilan Yeşilgöz dinsdag gezegd. "Zo nauwkeurig als 'deze groepen wel en deze niet', daar hebben wij het niet aan die tafel over gehad."
56 minuten geledenVLAARDINGEN (ANP) - Bij een recyclingbedrijf aan de Maassluissedijk in Vlaardingen is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken. Een hal vol bouwafval staat volledig in brand, meldt de veiligheidsregio.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie begint een nieuwe klimaatrechtszaak tegen Shell. Directeur Donald Pols van de milieuorganisatie kondigde de zaak tegen het bedrijf dinsdag aan. "Wij eisen dat Shell onmiddellijk stopt met het ontwikkelen van nieuwe olie- en gasvelden", zei Pols. "Wij kunnen als samenleving niet meer accepteren dat een bedrijf als Shell onze toekomst bepaalt."
1 uur geleden