Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerken: Ruimer bezochte diensten leidden niet tot besmetting

Kerken: Ruimer bezochte diensten leidden niet tot besmetting

HILVERSUM (ANP) - Kerkdiensten met meer dan honderd bezoekers van ruim vijftig kerken die de afgelopen zes maanden zijn gehouden, hebben niet geleid tot coronabesmettingen. Dat stellen de betrokken kerken zelf in het EO-radioprogramma Dit is de Dag en de krant het Nederlands Dagblad (ND). Die media ondervroegen ruim honderd reformatorische kerken.

Volgens de kerken die de journalisten spraken hielden zij zich aan de RIVM-voorschriften van afstand houden en handen wassen. "Bovendien is volgens hen geen enkele coronabesmetting direct te herleiden tot een kerkdienst", stellen EO en ND.

De ondervraagde kerken lieten het 'grote' aantal mensen wél toe, ondanks het advies van koepelorganisatie Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) om erediensten tot vorige week alleen digitaal te houden. Tenminste 15 van de 100 reformatorische kerken kwamen het afgelopen half jaar met 250 leden of meer bij elkaar. Ruim driekwart van de 100 kerken die de EO sprak, gebruikte meer dan 10 procent van de zitplaatsen. Hoewel meer ingetogen, zong bijna 90 procent van de kerken wel samen terwijl dit streng werd ontraden, zo zagen de EO en het ND.

Pas sinds afgelopen week adviseert het CIO een maximum van 30 bezoekers, exclusief de medewerkers aan de dienst. Voor grote kerken met meer dan 300 zitplaatsen adviseert het CIO niet meer dan 10 procent te bezetten. Daarnaast moeten alle voorzorgsmaatregelen rond corona in acht worden genomen.

Meer uit Binnenland

Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

6 minuten geleden
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

28 minuten geleden
Kabinet: sturen reddingsboten naar Oekraïne serieuze optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.

35 minuten geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

50 minuten geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

1 uur geleden
Kaag: coalitie werd het niet eens over grote miljardenbezuiniging

DEN HAAG (ANP) - Dat het even "puzzelen" is om de Voorjaarsnota te begrijpen, heeft er volgens minister Sigrid Kaag van Financiën mee te maken dat het kabinet heel veel "kleine keuzes" heeft gemaakt. Over "één big bang", een bezuiniging die in een klap "meteen 6 of 8 miljard" oplevert, werden de vier coalitiepartijen het nu eenmaal niet eens.

1 uur geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

1 uur geleden