
Kerken gaan honderden statushouders aan onderdak helpen
KAMPEN (ANP) - Kerken en andere maatschappelijke organisaties verwachten in de komende maanden door heel Nederland honderden statushouders onderdak te kunnen geven. De statushouders zullen onder meer worden opgevangen in leegstaande pastorieën en vakantiehuisjes. De initiatiefnemers stellen dat met het project op termijn mogelijk voor 8500 tot 10.000 mensen tijdelijke huisvesting kan worden geregeld.
De opvang van de statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) gaat verlopen via het project de Thuisgevers. Dat is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen. "Voordat we goed en wel van start zijn gegaan, hebben we als ‘Thuisgevers’ op dit moment al honderd bedden in meer dan tien verschillende gemeenten aangeboden gekregen", zegt projectmanager Laura Prat van Thuisgevers. "Op termijn verwachten we, dankzij een sneeuwbaleffect, op iedere 2000 mensen één statushouder tijdelijk te kunnen huisvesten. Dat zou kunnen uitmonden in de tijdelijke huisvesting van 8500 tot 10.000 statushouders, die op deze manier versneld aan hun leven in Nederland kunnen beginnen."
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft financiële steun voor het project toegezegd. Over de hoogte van het bedrag dat Van der Burg beschikbaar stelt, konden de initiatiefnemers niets zeggen. De staatssecretaris laat zelf weten dat het sneller huisvesten van statushouders bijdraagt aan het oplossen van de opvangcrisis. "Er wachten immers zo’n 17.000 statushouders op een plek om te wonen ergens in een gemeente in Nederland."
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de koepelorganisatie van alle gemeenten, steunt het initiatief omdat het helpt statushouders uit de asielzoekerscentra te halen. "Gemeenten staan voor de enorme opgave om 20.000 statushouders voor 1 januari te huisvesten en ook daarna ligt er nog een behoorlijke taakstelling te wachten. Het is een enorme klus voor gemeenten om voor deze en ook andere urgent woningzoekenden een huis te vinden", zegt Theo Weterings, woordvoerder asiel van de VNG. "En hoewel het hierbij gaat om tijdelijke huisvesting, gaat het wel om een significant aantal plekken. Dat zal daadwerkelijk impact gaan hebben op de doorstroming in de asielzoekerscentra."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
3 uur geledenLEIDEN (ANP) - Veel studentes op universiteiten worden daar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo'n 52 procent van hen zegt dat in de afgelopen twaalf maanden te hebben meegemaakt. Het gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om bijvoorbeeld vieze opmerkingen. Sommigen zijn online lastiggevallen.
3 uur geledenZWOLLE (ANP) - In Zwolle wordt vrijdagavond tijdens koningsnacht een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de onverwacht overleden topchef Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in die stad. Dat laat de lokale bestuurder van Koninklijke Horeca Nederland weten. "Het is een icoon dat je als stad verliest. Daar mag je best even bij stilstaan", zegt de Zwolse horecavoorzitter Dennis Kaatman.
4 uur geledenMAASHORST (ANP) - Het is "het meest aannemelijk" dat de kunstwerken die de gemeente Maashorst kwijt is, met het grofvuil zijn meegegeven. Onder de vermiste stukken is een zeefdruk van kunstenaar Andy Warhol met een portret van prinses Beatrix. De gemeente liet er een onafhankelijk bureau onderzoek naar doen. De gemeente verwacht niet dat de kunstwerken ooit nog terugkomen en het college van burgemeester en wethouders betreurt dat.
5 uur geleden