Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerkdiensten in Duitsland blijven voorlopig verboden

Kerkdiensten in Duitsland blijven voorlopig verboden

KARLSRUHE (ANP/DPA) - De gezondheid van kerkgangers weegt zwaarder dan het grondrecht op gezamenlijke kerkdiensten en de vrijheid van godsdienst, heeft het constitutionele hooggerechtshof in Karlsruhe beslist.

De hoogste Duitse rechters hebben dat op Goede Vrijdag in een spoedprocedure besloten en dat voorlopige vonnis zaterdag bekendgemaakt. Zij wezen een beroep van een kerkgenootschap in Berlijn af, dat eerder met een negatieve uitspraak van een lokale rechtbank was geconfronteerd. Het kerkgenootschap meende dat een bijeenkomst met maximaal 50 bezoekers en een minimale afstand van 1,5 meter mogelijk moest zijn, maar de rechters in eerste en tweede aanleg zien dat anders. Zij onderschrijven het verbod op religieuze samenkomsten, eerder ook al zonder succes in de deelstaat Hessen aangevochten.

De rechtbank in de Duitse hoofdstad vond het risico te groot. Bij het gezamenlijk bidden en zingen zouden druppels met het coronavirus kunnen worden verspreid. Daarnaast neemt de kans op besmetting bij een verblijf van langer dan een kwartier in een gemeenschappelijke ruimte toe, aldus de rechters.

De hoogste rechters zeggen te beseffen dat het een zwaarwegende inbreuk is op de godsdienstvrijheid. Daarom moet een eventuele verlenging op het verbod op bijeenkomsten in kerken, moskeeën en synagogen na 19 april kritisch beoordeeld worden. Zodra het mogelijk is, moet het verbod worden opgeheven, aldus het voorlopige vonnis.

Meer uit Buitenland

Aanhoudingen in Berlijn bij zoektocht voortvluchtige RAF-leden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft twee aanhoudingen verricht bij de zoektocht naar voortvluchtige leden van terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). Over de identiteit van de arrestanten is nog niets bekendgemaakt.

42 minuten geleden
Gesprekken over bestand Gaza verwacht in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - In Caïro worden zondag naar verwachting de gesprekken hervat over een bestand in de Gazastrook. Een delegatie van de Hamasbeweging zou inmiddels zijn gearriveerd in de Egyptische hoofdstad.

52 minuten geleden
Roep om nieuw onderzoek bij herdenking verdwenen vlucht MH370

KUALA LUMPUR (ANP/AFP) - Nabestaanden van passagiers van een verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines zijn ongeveer tien jaar na de ramp bijeengekomen in Maleisië. Daar klonk de roep om een nieuw onderzoek naar de verdwijning van vlucht MH370.

1 uur geleden
Lancering nieuwe ISS-bemanning uitgesteld om slecht weer

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van de nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is met een dag uitgesteld. De drie Amerikanen en een Rus zouden zondagochtend vertrekken, maar door de weersomstandigheden wordt dat maandagochtend, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA via X bekendgemaakt.

5 uur geleden
Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

8 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

8 uur geleden