Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerk met Liberty Bell in New York door brand verwoest

Kerk met Liberty Bell in New York door brand verwoest

NEW YORK (ANP) - Een historische kerk in New York die de Liberty Bell herbergt is zaterdag verwoest door een brand. Het gebouw, dat dateert uit 1892, is de thuisbasis van een congregatie die al bestaat sinds Nederlanders er begin 17e eeuw een nederzetting onder de naam Nieuw-Amsterdam stichtten.

De Middle Collegiate Church brandde zaterdagmorgen vroeg af nadat een brand vanuit een aangrenzend, leegstaand gebouw oversloeg. "We zijn er kapot van", zei predikant Jacqueline J. Lewis. "We zijn ontdaan over hoe ons gebouw is verwoest. Onze harten zijn verpletterd zoals onze deuren werden verpletterd. Maar we weten hoe we een kerk moeten zijn en we weten dat God God is, gisteren, vandaag en morgen."

De klokkentoren herbergt de Liberty Bell, die luidde ter gelegenheid van de geboorte van de Verenigde Staten van Amerika in 1776. Ook klonk die tijdens de inauguraties en dood van Amerikaanse presidenten en voor gebeurtenissen zoals de herdenking van de aanslagen op 11 september 2001. Of de klok het vuur heeft overleefd, is onduidelijk.

Burgemeester Bill de Blasio tweette dat de brand "hartverscheurend" was en zei: "We zullen alles doen wat we kunnen om te helpen bij de wederopbouw van het Middle Collegiate."

Meer uit Buitenland

Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

15 minuten geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

1 uur geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

7 uur geleden
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

10 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

11 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

12 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

14 uur geleden