Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerk in Vent staat stil bij door lawine omgekomen Nederlanders

Kerk in Vent staat stil bij door lawine omgekomen Nederlanders

VENT (ANP) - Tijdens een kerkdienst in het dorpje Vent in de Oostenrijkse deelstaat Tirol is aan het einde van de middag stilgestaan bij het overlijden van drie Nederlanders bij een lawine donderdag. De slachtoffers van 33, 35 en 60 maakten deel uit van een groep van zeventien Nederlanders, die met vier Oostenrijkse berggidsen een toertocht maakten. Een vierde slachtoffer raakte onderkoeld. De man van 32 verbleef daarom een nacht ter observatie in het ziekenhuis.

Halverwege de eucharistieviering in het kleine kerkje aan de rand van het dorp met zo'n 140 inwoners werd opgeroepen om te bidden voor de zieken en overledenen. "We bidden voor de drie slachtoffers die hier zijn omgekomen bij de lawine", zei een vrouw die voorging.

De lawine vond plaats in het skigebied waaraan het dorpje Vent ligt. Na het ongeluk landden reddingshelikopters vlak naast het kerkje. De weg naar het dorpje stond vol met voertuigen van de hulpdiensten. "Ik krijg nog steeds kippenvel als ik er aan denk", vertelt een oudere kerkbezoekster na afloop van de dienst. "Het is echt zo vreselijk wat er gebeurd is."

De lichamen van de drie slachtoffers zijn vrijdag vrijgegeven. Het is onbekend wanneer ze naar Nederland gaan. De politie onderzoekt de rol van de berggidsen. Als dat klaar is, bepaalt een aanklager in Innsbruck of de gidsen onaanvaardbare risico's hebben genomen en daarvoor vervolgd moeten worden. Eerder zei het hoofd van de vereniging van berggidsen dat hij denkt dat de gidsen geen risico hebben genomen.

Meer uit Binnenland

Organisaties: niet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking

DEN HAAG (ANP) - Nederland schiet zichzelf in de voet door te bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, zo stellen elf maatschappelijke organisaties in een reactie op het hoofdlijnenakkoord. "Een betere wereld is ook voor Nederland van groot belang en juist in tijden van crisis moeten we blijven investeren in stabiliteit, vrede en veiligheid", zo staat in een verklaring.

38 seconden geleden
Natuurorganisaties: kabinet kiest voor verslechtering natuur

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn en dat is "zeer zorgwekkend", melden natuurorganisaties LandschappenNL en Natuurmonumenten in een reactie op het hoofdlijnenakkoord. "We kunnen niet doorgaan met het ongeremd opgebruiken en vervuilen van ons landschap, dat gaat ten koste van toekomstige generaties", schrijven zij in een verklaring.

31 minuten geleden
UNICEF bezorgd over asielplannen en bezuinigingen in akkoord

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland maakt zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en de asielplannen van het beoogde kabinet van PVV, NSC, BBB en VVD. Dat zegt de kinderrechtenorganisatie in reactie op het hoofdlijnenakkoord van de vier partijen.

58 minuten geleden
Formerende partijen stoppen met het Nationaal Groeifonds

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB stopt met het Nationaal Groeifonds. In het hoofdlijnenakkoord spreken de partijen van "uitfaseren". De eerste drie rondes worden nog nagekomen, maar de geplande vierde en vijfde ronde vervallen. De vier partijen geven daarmee 6,8 miljard euro minder uit dan de bedoeling was van het demissionaire kabinet.

1 uur geleden
Nieuwe coalitie wil in Europa niet voorop lopen met klimaatbeleid

DEN HAAG (ANP) - De coalitie in wording wil zich met klimaatbeleid houden aan de bestaande afspraken, maar vindt het niet nodig om in Europa voorop te lopen. In het hoofdlijnenakkoord is te lezen dat zij tegen nieuwe klimaatregels zijn die een schepje bovenop de Europese afspraken doen. Verder moet klimaatbeleid vooral "draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar" zijn.

1 uur geleden
Partijen geven lezen, schrijven en rekenen 'absolute prioriteit'

DEN HAAG (ANP) - Het lesaanbod op scholen moet zich weer gaan toespitsen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Dat staat in het akkoord op hoofdlijnen van PVV, VVD, BBB en NSC. In het hoger onderwijs moet de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak worden.

1 uur geleden
Minimumleeftijd prostitutie in akkoord verhoogd naar 21 jaar

DEN HAAG (ANP) - De minimumleeftijd voor prostitutie wordt verhoogd naar 21 jaar, staat in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Dit voorstel dateert overigens al van jaren terug en blijft onderwerp van discussie tussen politieke partijen. Voorstanders willen met de maatregel uitbuiting en mensenhandel bestrijden.

1 uur geleden