Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kennedy Jr. verontschuldigt zich voor opmerkingen over Anne Frank

Kennedy Jr. verontschuldigt zich voor opmerkingen over Anne Frank

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse schrijver en milieuactivist Robert Kennedy Jr heeft zich dinsdag op Twitter verontschuldigd voor controversiële opmerkingen die hij onlangs maakte over Anne Frank. Kennedy, een zoon van oud-minister van Justitie Robert F. Kennedy ('RFK') en een neef van president John F. Kennedy ('JFK'), deed zijn uitlatingen tijdens een betoging tegen verplichte vaccinatie in Washington.

"Mijn excuses voor mijn verwijzing naar Anne Frank, vooral naar families die onder de Holocaust-gruwelen hebben geleden", schreef Kennedy onder meer. Hij zei hij dat hij "voorbeelden van barbaarsheid uit het verleden" had willen gebruiken om "de gevaren van nieuwe controletechnologieën" te illustreren. "Voor zover mijn opmerkingen pijn hebben gedaan, spijt het me oprecht en diep", voegde hij eraan toe.

In zijn toespraak nabij het Lincoln Memorial in Washington wekte Kennedy de indruk dat niet-gevaccineerde Amerikanen een moeilijker leven hadden dan Anne Frank, de Joodse tiener die na twee jaar te zijn ondergedoken werd opgepakt en in een concentratiekamp stierf.

"Zelfs in Hitlers Duitsland kon je de Alpen oversteken naar Zwitserland. Je kon je verstoppen op een zolder zoals Anne Frank deed. Ik bezocht in 1962 Oost-Duitsland met mijn vader en ontmoette mensen die de muur hadden beklommen en waren ontsnapt, dus het was mogelijk. Velen stierven, maar het was mogelijk."

Vervolgens haalde Kennedy onder meer ruimtesatellieten, 5G-technologie en digitale valuta als voorbeelden aan van technologieën "waardoor niemand van ons nog kan vluchten en niemand van ons zich nog kan verbergen".

Kennedy's opmerkingen leidden tot felle kritiek van Joodse groepen en instellingen in de VS, die de opmerkingen als beledigend bestempelden. Tegelijkertijd wezen zij op de onnauwkeurigheid van Kennedy's uitspraken. Zo verborg Anne Frank zich in Nederland, niet in Duitsland, zoals Kennedy in zijn toespraak leek te suggereren.

Meer uit Buitenland

Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

26 minuten geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

2 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

4 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

4 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

5 uur geleden
VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

6 uur geleden
Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

6 uur geleden