Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Keniaanse president trekt belastingplan in na dodelijke protesten

Keniaanse president trekt belastingplan in na dodelijke protesten

NAIROBI (ANP/RTR/DPA) - De Keniaanse president William Ruto blokkeert na dodelijke protesten de invoering van een omstreden belastingplan. Parlementariërs hadden het voorstel al goedgekeurd, maar de president moest zijn handtekening nog zetten. Ruto zei tijdens een speech dat niet meer van plan te zijn en beloofde dat het voorstel wordt ingetrokken. "Het volk heeft gesproken."

In Kenia ontstond veel ophef over plannen van de regering om belastingen te verhogen. De situatie escaleerde dinsdag, toen de politie het vuur opende op demonstranten. Er is melding gemaakt van 23 doden bij de uit de hand gelopen protesten. Betogers braken ook door barricades van de politie en bestormden het parlement. Dat keurde een dag later achter gesloten deuren de inzet van het leger goed om de politie te ondersteunen.

De regering lijkt te zijn overvallen door de felheid van de protesten. Kenianen gingen overal in het land de straat op. Politici hadden onder meer belastingen op brood al uit het voorstel gehaald, maar daar namen betogers geen genoegen mee. Boze burgers vreesden dat het nog moeilijker zou worden om rond te komen.

Ruto kondigde bij de intrekking van het plan ook een dialoog met Keniaanse jongeren aan, zonder in detail te treden. Ook kondigde hij aan dat naar bezuinigingsmaatregelen zal worden gekeken. Zijn Oost-Afrikaanse land heeft een hoge staatsschuld en moest eerder al voor financiële hulp aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds. De regering staat daardoor onder druk om tekorten terug te dringen.

Meer uit Buitenland

18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

1 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

2 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

2 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

5 uur geleden
Poetin en Assad bespreken in Moskou situatie Midden-Oosten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op woensdag Bashar al-Assad, de president van Syrië, in Moskou ontmoet. Dit meldt Poetins persdienst op donderdag.

5 uur geleden
Opnieuw hoge temperatuur gemeten, net geen nieuw record

LONDEN (ANP) - Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

5 uur geleden
Vluchten Frankfurt na protest hervat, ook weer actie in Oslo

FRANKFURT (ANP/RTR/AFP) - Het vliegverkeer op Frankfurt Airport wordt geleidelijk hervat na een actie van klimaatactivisten, meldt de luchthaven. Betogers van Letzte Generation hadden zich aan het asfalt vastgeplakt. Activisten zeggen ook weer actie te voeren in Noorwegen.

5 uur geleden