Keniaanse betogers verdreven uit parlementsgebouw
NAIROBI (ANP/RTR) - De Keniaanse politie heeft de betogers die het parlementsgebouw waren binnengedrongen weer verdreven. Agenten gebruikten traangas, een waterkanon en hebben geschoten op de demonstranten. Er zijn zeker vijf doden gevallen.
De Kenianen bestormden het parlement, omdat ze boos waren over belastingverhogingen. De parlementsleden stemden dinsdag voor de wet die dit regelt en die nu alleen door president William Ruto ondertekend moet worden. De betogers willen dat hij en de hele regering opstappen.
Binnen richtten de demonstranten vernielingen aan en brak brand uit. De parlementariërs zijn via ondergrondse tunnels geëvacueerd.
Plunderingen
Een journalist van persbureau Reuters heeft zeker vijf lichamen zien liggen. Medisch personeel ter plaatse spreekt van minstens tien doden en vijftig gewonden.
Niet alleen in de hoofdstad Nairobi zijn gewelddadige protesten; ook in andere steden is het onrustig. In Eldoret, de stad waar Ruto woont, heeft de politie traangas ingezet. Keniaanse media spreken ook over plunderingen en vernielingen op straat. Bij de nieuwssite Nation zijn beelden te zien van een brandende auto en ingeslagen etalages.
Haïti
Het Rode Kruis in Kenia zegt dat er ook voertuigen van de hulporganisatie zijn aangevallen en dat hulppersoneel gewond is geraakt. "We kunnen geen levensreddende zorg leveren zonder vrijheid en veiligheid voor onze vrijwilligers en medewerkers", aldus het Rode Kruis. Het is niet duidelijk door wie de voertuigen zijn aangevallen.
De beelden van de parlementsbestorming verspreidden zich snel via sociale media, maar inmiddels is er sprake van een grote internetstoring in Kenia. Het is niet duidelijk of het internet bewust is uitgeschakeld. De nieuwszender KTN News meldt ook dat de regering heeft gedreigd om het nieuwskanaal uit de lucht te halen om de manier waarop de zender verslag doet van de protesten.
Uitgerekend op deze dag komen ook de eerste Keniaanse veiligheidstroepen aan in Haïti. Ruto zwaaide de vierhonderd agenten maandag uit die moeten helpen om de rust terug te brengen in het door geweld geteisterde land. Sinds de Haïtiaanse president in 2021 werd vermoord hebben gewapende bendes er feitelijk de macht. Kenia heeft aangeboden een internationale missie op het eiland te leiden.
Meer uit Buitenland
BEIROET (ANP/AFP) - De eerste Israëlische troepen hebben het zuiden van Libanon verlaten sinds het bestand tussen beide landen is ingegaan. Dat meldt Centcom, het Amerikaanse militaire commandocentrum dat onder meer verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten.
47 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Een duidelijke meerderheid in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties roept op tot een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in de door Israël belaagde Palestijnse Gazastrook. Van de 193 lidstaten schaarden zich 158 achter de tekst. Waarnemers spreken over een symbolisch gebaar nadat de Verenigde Staten onlangs in de belangrijke VN-Veiligheidsraad hun veto hadden uitgesproken over een vergelijkbare oproep.
1 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR) - De Syrische rebellenleider Ahmed al-Sharaa zegt te gaan werken aan de opheffing van de veiligheidstroepen van de gevluchte dictator Bashar al-Assad. Ook wil hij de beruchte gevangenissen van het vorige regime sluiten, staat in een verklaring aan persbureau Reuters.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De directeur van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI, Christopher Wray, stapt vervroegd op aan het einde van het presidentschap van Joe Biden. Toekomstig Amerikaans president Donald Trump had al aangekondigd dat hij Wray wilde ontslaan.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron maakt mogelijk pas donderdagavond bekend wie de nieuwe premier van Frankrijk wordt. Een regeringsbron zegt dat de naam waarschijnlijk dan wordt bekendgemaakt, als het staatshoofd terug is van een bezoek van een dag aan Polen.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over een vijftiende sanctiepakket tegen Rusland. Details zijn nog niet bekendgemaakt, maar de zogeheten Russische schaduwvloot krijgt ook met sancties te maken, zo meldt het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie op X. Daarmee worden tankers bedoeld die onder een andere vlag Russische olie vervoeren over onder meer de Noordzee en de Oostzee.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - Meer dan 100.000 asielaanvragen van Syrische burgers waren eind oktober in behandeling in de hele Europese Unie, blijkt uit officiële gegevens. In meerdere EU-lidstaten, waaronder Nederland, zijn de procedures bevroren na de val van de Syrische dictator Bashar al-Assad.
6 uur geleden