Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Keniaanse betogers verdreven uit parlementsgebouw

Keniaanse betogers verdreven uit parlementsgebouw

NAIROBI (ANP/RTR) - De Keniaanse politie heeft de betogers die het parlementsgebouw waren binnengedrongen weer verdreven. Agenten gebruikten traangas, een waterkanon en hebben geschoten op de demonstranten. Er zijn zeker vijf doden gevallen.

De Kenianen bestormden het parlement, omdat ze boos waren over belastingverhogingen. De parlementsleden stemden dinsdag voor de wet die dit regelt en die nu alleen door president William Ruto ondertekend moet worden. De betogers willen dat hij en de hele regering opstappen.

Binnen richtten de demonstranten vernielingen aan en brak brand uit. De parlementariërs zijn via ondergrondse tunnels geëvacueerd.

Plunderingen

Een journalist van persbureau Reuters heeft zeker vijf lichamen zien liggen. Medisch personeel ter plaatse spreekt van minstens tien doden en vijftig gewonden.

Niet alleen in de hoofdstad Nairobi zijn gewelddadige protesten; ook in andere steden is het onrustig. In Eldoret, de stad waar Ruto woont, heeft de politie traangas ingezet. Keniaanse media spreken ook over plunderingen en vernielingen op straat. Bij de nieuwssite Nation zijn beelden te zien van een brandende auto en ingeslagen etalages.

Haïti

Het Rode Kruis in Kenia zegt dat er ook voertuigen van de hulporganisatie zijn aangevallen en dat hulppersoneel gewond is geraakt. "We kunnen geen levensreddende zorg leveren zonder vrijheid en veiligheid voor onze vrijwilligers en medewerkers", aldus het Rode Kruis. Het is niet duidelijk door wie de voertuigen zijn aangevallen.

De beelden van de parlementsbestorming verspreidden zich snel via sociale media, maar inmiddels is er sprake van een grote internetstoring in Kenia. Het is niet duidelijk of het internet bewust is uitgeschakeld. De nieuwszender KTN News meldt ook dat de regering heeft gedreigd om het nieuwskanaal uit de lucht te halen om de manier waarop de zender verslag doet van de protesten.

Uitgerekend op deze dag komen ook de eerste Keniaanse veiligheidstroepen aan in Haïti. Ruto zwaaide de vierhonderd agenten maandag uit die moeten helpen om de rust terug te brengen in het door geweld geteisterde land. Sinds de Haïtiaanse president in 2021 werd vermoord hebben gewapende bendes er feitelijk de macht. Kenia heeft aangeboden een internationale missie op het eiland te leiden.

Meer uit Buitenland

Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

1 uur geleden
Trump vraagt zich in interview af hoe aanslagpleger op dak kwam

GRAND RAPIDS (ANP) - Oud-president Donald Trump is voor de aanslag vorige week niet gewaarschuwd dat er een veiligheidsprobleem was bij zijn campagnebijeenkomst in Pennsylvania. In een interview met Fox News had Trump het zaterdagavond over een fout, maar was hij niet specifiek over wie er volgens hem dan de mist in is gegaan.

3 uur geleden
Houthi's melden drie doden en veel gewonden door aanval Israël

SANAA (ANP) - Bij de Israëlische aanval op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen zijn drie doden gevallen. Bijna negentig mensen raakten gewond, zo meldt Al-Masirah TV, het belangrijkste nieuwskanaal van de Houthi-beweging.

6 uur geleden
Trump: Democratische Partij is vijand van de democratie

GRAND RAPIDS (ANP) - Tijdens de eerste campagnebijeenkomst sinds de aanslag op zijn leven, wees Donald Trump zaterdagavond het idee van de hand dat hij een bedreiging is voor de democratie. Tegenover een juichende menigte verklaarde hij in Grand Rapids, Michigan: "Ik heb vorige week een kogel opgevangen voor de democratie".

6 uur geleden
Voormalige lijfarts Trump: schotwond oor was 2 centimeter

WASHINGTON (ANP/AFP) - De voormalige lijfarts van Donald Trump, Ronny Jackson, meldt dat de voormalige president goed herstelt van een schotwond in zijn oor die hij vorige week had opgelopen bij een aanslag op zijn leven. In een bericht op het sociaal medium Truth Social geeft Jackson een medische beschrijving van de wond, die 2 centimeter breed zou zijn.

9 uur geleden
Premier Netanyahu waarschuwt vijanden na vergeldingsaanval

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat Israël zichzelf "met alle middelen zal verdedigen." Hij zei dat kort nadat Israëlische straaljagers een door Houthi-rebellen gecontroleerde haven in Jemen hadden gebombardeerd als vergelding voor een dodelijke droneaanval op de Israëlische stad Tel Aviv.

11 uur geleden
Israël valt haven Jemen aan na aanval op Tel Aviv

SANAA (ANP/RTR/AFP) - Israël heeft een luchtaanval uitgevoerd op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen. Het Israëlische leger spreekt over aanvallen op militaire doelen van het "terroristische" Houthi-regime als reactie op de "honderden aanvallen" op Israël de afgelopen maanden.

13 uur geleden