
Kendrion verwacht langere chiptekorten in auto-industrie
AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion verwacht dat de chiptekorten en problemen in de wereldwijde leveringsketen voorlopig zullen aanhouden. Kendrion is een belangrijke toeleverancier aan de auto-industrie en vanwege die chiptekorten en leveringsproblemen hebben veel autoproducenten de productie moeten verlagen.
Ondanks de chiptekorten wist Kendrion in het derde kwartaal wel zijn omzet op te voeren, dankzij een grote vraag naar zijn producten door het economisch herstel van de coronacrisis. De omzet steeg met 15 procent naar ruim 113 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. De aan de beurs in Amsterdam genoteerde onderneming zag bij alle divisies de verkopen toenemen, ook bij de automotive-tak ondanks de productieverstoringen door de chiptekorten. Volgens Kendrion zullen die tekorten waarschijnlijk tot in de loop van volgend jaar voortduren.
Kendrion maakt zogenoemde actuatoren. Die apparaatjes, die een bepaalde situatie meten en daarop hun stand aanpassen, maakt het bedrijf voor onder meer voertuigen. Verder is het concern actief met industriële remmen, die onder meer worden gebruikt in windmolens, maar ook in productierobots en andere apparaten met elektromotoren.
Het bedrijf is bezig zijn prijzen te verhogen om zo de gestegen grondstoffenkosten te compenseren. De nettowinst kwam uit op 2,9 miljoen euro tegen 1,6 miljoen euro een jaar geleden.
Meer uit Financieel
HAARLEM (ANP) - IKEA houdt alle winkels vrijdag open, ondanks een lagere personeelsbezetting door een staking van de FNV. Volgens de vakbond doen ongeveer vijfhonderd mensen mee aan die actie. Vrijdagmiddag kwamen de stakers samen voor een bijeenkomst in Utrecht.
43 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie kan een schok krijgen van een half miljard euro als de Amerikaanse president Donald Trump importheffingen van 25 procent op farmaceutische producten oplegt. Dat hebben kenners van ING berekend. Door die heffingen kunnen bijvoorbeeld farmaceuten besluiten meer te investeren in productiecapaciteit in de Verenigde Staten, ten koste van investeringen in Nederland en Europa. Ook kunnen bedrijven gaan besparen op onderzoek en ontwikkeling.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Om de verwachte groei van het aantal passagiers op te vangen, investeert Brussels Airport de komende jaren een half miljard euro. Daarvan wordt onder meer de vertrek- en aankomsthal uitgebreid, zo heeft de luchthaven vrijdag bekendgemaakt. De investering is de grootste van de afgelopen dertig jaar op Brussels Airport.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - De Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau heeft het vrijdag opgenomen voor de Amerikaanse centralebankvoorzitter Jerome Powell na een felle aanval van president Donald Trump op Powell donderdag. Volgens Villeroy doet Powell als president van de Federal Reserve uitstekend werk.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Een groot offshore windproject in de Verenigde Staten is stilgelegd door de Amerikaanse regering en dat raakt het Nederlandse bedrijf Sif. Sif maakt de funderingen voor die windmolens op zee. Het Noorse energieconcern Equinor is de hoofdaannemer van het project Empire Wind dat ligt voor de kust van de staat New York.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - Indonesië gaat meer olie en gas importeren uit de Verenigde Staten om zo een deal te kunnen sluiten met Washington over de hoge importheffingen van president Donald Trump. Dat heeft de Indonesische minister van Economische Zaken Airlangga Hartarto gezegd bij een bezoek aan Washington voor gesprekken over een handelsdeal. Hij zei ook dat die gesprekken binnen zestig dagen afgerond kunnen worden.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Starters op de woningmarkt krijgen steeds vaker geld van hun ouders om de aankoop van hun huis te financieren. Dit blijkt volgens ING uit recente onderzoekscijfers. Deskundigen van de bank waarschuwen vrijdag in een eigen analyse dat die schenkingen de huizenprijzen opdrijven.
6 uur geleden