Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kendrion verwacht langere chiptekorten in auto-industrie

Kendrion verwacht langere chiptekorten in auto-industrie

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion verwacht dat de chiptekorten en problemen in de wereldwijde leveringsketen voorlopig zullen aanhouden. Kendrion is een belangrijke toeleverancier aan de auto-industrie en vanwege die chiptekorten en leveringsproblemen hebben veel autoproducenten de productie moeten verlagen.

Ondanks de chiptekorten wist Kendrion in het derde kwartaal wel zijn omzet op te voeren, dankzij een grote vraag naar zijn producten door het economisch herstel van de coronacrisis. De omzet steeg met 15 procent naar ruim 113 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. De aan de beurs in Amsterdam genoteerde onderneming zag bij alle divisies de verkopen toenemen, ook bij de automotive-tak ondanks de productieverstoringen door de chiptekorten. Volgens Kendrion zullen die tekorten waarschijnlijk tot in de loop van volgend jaar voortduren.

Kendrion maakt zogenoemde actuatoren. Die apparaatjes, die een bepaalde situatie meten en daarop hun stand aanpassen, maakt het bedrijf voor onder meer voertuigen. Verder is het concern actief met industriƫle remmen, die onder meer worden gebruikt in windmolens, maar ook in productierobots en andere apparaten met elektromotoren.

Het bedrijf is bezig zijn prijzen te verhogen om zo de gestegen grondstoffenkosten te compenseren. De nettowinst kwam uit op 2,9 miljoen euro tegen 1,6 miljoen euro een jaar geleden.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

8 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

8 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

8 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

9 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

10 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

12 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

13 uur geleden