Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Keith Bakker: ik heb niets te verbergen

Keith Bakker: ik heb niets te verbergen

AMSTERDAM (ANP) - Keith Bakker (60), die zich woensdag voor de rechtbank moet verantwoorden voor seksueel misbruik, zegt onschuldig te zijn. "Ik heb niets te verbergen", zei Bakker bij aanvang van zijn rechtszaak in Amsterdam.

Het OM verdenkt de 'verslavingsgoeroe' ervan dat hij een seksuele relatie met een minderjarige vrouw heeft gehad. Volgens justitie heeft hij een toen 16-jarige vrouw van het voorjaar van 2016 tot augustus 2018 misbruikt in Hilversum, Amsterdam en Saint-Tropez.

"Het gaat om een valse aangifte, een puur valse aangifte. Ik ben onschuldig. Het draait om aantoonbare leugens", zegt Bakker. "Er was geen enkel seksueel contact toen ze nog geen achttien was." Volgens Bakker kreeg hij na haar achttiende verjaardag een relatie met het meisje dat hij hielp met haar eetstoornis. De relatie begon volgens Bakker na een trio waarbij ook haar moeder betrokken was.

Slachtofferverklaring

"Ik zeg niet dat ik het goed heb gedaan, maar dit is willens en wetens liegen over wat er gebeurd is", zei Bakker, die sinds oktober 2019 vastzit en recent in het Pieter Baan Centrum is onderzocht. "Ik heb keuzes gemaakt en nu zit ik hier."

Het meisje paste op de kinderen van Bakker en kwam bij hem in Amsterdam wonen, al bleef dat voor de buitenwereld verborgen. Ze raakte geïsoleerd, bleek uit haar slachtofferverklaring. "Ik had geen sociale contacten, verzorgde mezelf amper. Ik walgde van mezelf", zei ze. "Op een gegeven moment bezat hij mijn hele leven. Ik was verplicht over alles te liegen. Ik verloor iedereen."

Eerder veroordeeld

Tegen Bakker zelf wilde ze niets zeggen. "Hij zal nooit inzien wat hij heeft aangericht, dus ik blijf stil. Ik wil mijn woorden niet verspillen aan iets wat nooit zal veranderen." Wel richtte ze zich tot andere slachtoffers van seksueel misbruik. "Hoe diep je ook zit, hoe donker je ook zit, tegen jullie wil ik zeggen: er is hoop." Door therapie krabbelde ze weer op. "Ik geef niet op. Ik wil leven en alles achter me laten. Het is klaar. En nu kan mijn leven echt beginnen."

Het OM verwijt Bakker ook dat hij nog als hulpverlener heeft gewerkt, terwijl hij sinds 2012 een beroepsverbod heeft. Volgens Bakker hielp hij het meisje niet als hulpverlener, maar als vriend van de familie. Hij liet de vader het meisje daar ook een contract voor ondertekenen, waar hij tijdens de zitting uit citeerde.

Bakker, bekend van televisieprogramma's, kwam eerder stevig in aanraking met justitie vanwege seksuele misdrijven. In 2012 veroordeelde de rechter hem tot vijf jaar cel wegens misbruik van een aantal meisjes en vrouwen.

Meer uit Binnenland

Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

11 minuten geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

12 minuten geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

2 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

5 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

8 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

9 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

9 uur geleden