Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Keijzer: zowel winkelier als verhuurder moet coulant zijn

Keijzer: zowel winkelier als verhuurder moet coulant zijn

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers en hun huurbazen moeten vooral zelf tot oplossingen komen over mogelijk huuruitstel of -verlaging wegens de coronacrisis. Ze zijn tenslotte op elkaar aangewezen, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, die pleit voor coulance van beide kanten.

"Dames en heren, gedraag je, handel integer en wees coulant", zegt de bewindsvrouw over de conflicten tussen sommige verhuurders en retailondernemers. Het Financieele Dagblad schreef vrijdag dat het ministerie van Economische Zaken druk op verhuurders en huurders van winkelpanden opvoert om tot afspraken te komen.

Door de hygiënemaatregelen van het kabinet mijden veel mensen fysieke winkels. Bovendien moeten winkeliers er zelf voor zorgen dat er niet te veel klanten tegelijk binnen zijn. Daardoor krijgt de detailhandel zware klappen te verwerken. Winkeliers hopen dat vastgoedbeleggers en andere verhuurders huurverlaging of huuruitstel geven. De situatie zorgt in sommige gevallen voor spanning, omdat winkeliers te hoge eisen stellen of vastgoedbazen weigeren zich coulant op te stellen.

Concessies

Beide partijen moeten concessies doen, stelt Keijzer. "Als iedereen alleen maar denkt aan zijn eigen portemonnee gaan we dit niet redden. Als we allemaal 'contract is contract' doen, duwen we elkaar onnodig over het randje." De bal ligt echt bij de bedrijven zelf, maar de bewindsvrouw sluit niet uit dat de overheid op een bepaald moment ingrijpt.

Maar "zover ben ik nog lang niet", zegt Keijzer. "Ik ga er voorlopig van uit dat iedereen zich netjes gaat gedragen. Dat is echt de manier om uit deze crisis te komen en straks nog winkelstraten te hebben, nog horecapanden over te hebben." Een generieke oplossing is bovendien lastig, omdat de verhoudingen per geval verschillen.

Vorige week spraken minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer met winkeliers en verhuurders. De bewindspersonen steunen de gezamenlijke oproep van de brancheorganisaties om "de rust te bewaren en het gezond verstand te blijven gebruiken". Retailondernemers en huurbazen moeten met elkaar om de tafel en samen zoeken naar oplossingen waarbij de pijn wordt verdeeld. Ze moeten elkaar "niet bestoken met eenzijdige en dreigende juridische brieven".

Meer uit Financieel

Voorzitter klimaattop Dubai: geen gesprekken over fossiele deals

DUBAI (ANP/RTR) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai ontkent beschuldigingen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de bijeenkomst willen aangrijpen om fossiele brandstofdeals te sluiten. De BBC meldde eerder deze week op basis van gelekte documenten dat de VAE met vijftien landen zouden willen praten over olie- en gascontracten.

1 uur geleden
Inflatie in Duitsland verder gedaald in november

WIESBADEN (ANP/DPA) - De inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, is deze maand gedaald tot 3,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,8 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

1 uur geleden
Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

FRANKFURT (ANP/DPA) - Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.

1 uur geleden
Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

2 uur geleden
Claimclub: schadevergoeding om sjoemelsoftware stap dichterbij

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

2 uur geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

2 uur geleden
Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

3 uur geleden