Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Keijzer 'wil nu wat anders' en blijft voorlopig uit de politiek

Keijzer 'wil nu wat anders' en blijft voorlopig uit de politiek

DEN HAAG (ANP) - CDA'er Mona Keijzer blijft voorlopig even weg uit de politiek. "Ik wil nu wat anders", zegt ze in een interview met dagblad Trouw. De oud-staatssecretaris besloot eerder niet terug te keren in de Tweede Kamer en ziet nu ook geen rol voor zich weggelegd als burgemeester. Het bedrijfsleven "is wel een optie".

In september werd Keijzer ontslagen als staatssecretaris, omdat zij zich in een interview met De Telegraaf uiterst kritisch uitsprak over de coronapas. Juist vanaf die dag werd die pas breder ingezet. In december mengde ze zich in het debat op het digitale congres van haar partij CDA. In januari kwam er een zetel vrij in de Kamer waar Keijzer, omdat zij op de CDA-lijst stond, recht op had. Ze besloot niet opnieuw de Kamer in te gaan, onder meer omdat de parlementaire pers volgens haar "alleen geïnteresseerd is in onenigheid".

Keijzer geeft aan wel even klaar te zijn met de politiek. "Ik heb tien jaar in de Haagse politiek rondgelopen, daarvoor elf jaar wethouder geweest en vier jaar raadslid."

Coronapas

Nog steeds is Keijzer kritisch op de coronapas, en vooral 2G, waarbij alleen mensen naar binnen mogen die recent genezen zijn van of gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. De coronapas "grijpt geweldig in op grond- en mensenrechten", zegt ze. Volgens haar moet het kabinet naar "alternatieven" kijken, zoals het beter beschikbaar maken van FFP2-maskers. Er moet gerichter beleid worden gemaakt voor mensen die op de ic terechtkomen, zegt Keijzer. "Ouderen, kwetsbaren, mensen met overgewicht en ongevaccineerden."

Het kabinet, waar Keijzer tot september vorig jaar deel van uitmaakte, heeft volgens haar veel verkeerd gedaan de afgelopen tijd. "Ik vind het bizar dat we het als een natuurverschijnsel accepteren dat er zo weinig ziekenhuis- en ic-bedden zijn. Zo ongeveer het laagste aantal in Europa", aldus de voormalige bewindsvrouw. "De les van corona moet zijn: zet in het begin heel veel geld en wetenschappelijke capaciteit in op de vraag waarmee we te maken hebben. En reken niet alleen met de effecten voor mensen die het raakt, maar óók met de kosten en verloren levensjaren voor mensen die het niet direct raakt."

Meer uit Binnenland

Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

59 minuten geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

1 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

3 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

4 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

4 uur geleden
Aantal asielaanvragen blijft stabiel op hoog niveau

DEN HAAG (ANP) - Ook vorige week hebben ongeveer negenhonderd mensen in Nederland asiel aangevraagd. Dat is vergelijkbaar met het aantal aanvragen in de weken ervoor. Het aantal ligt wel duidelijk hoger dan in vorige jaren.

5 uur geleden
Jongen met automatisch wapen opgepakt bij bedreigd huis Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is in de nacht van zondag op maandag een 16-jarige jongen aangehouden in de buurt van een bedreigde woning aan de Jacques Dutilhweg. Agenten zagen hem rondrijden op een scooter en zetten de achtervolging in. De jongen, uit Capelle aan den IJssel, stapte af en gooide al rennend een tas weg waar een automatisch vuurwapen in bleek te zitten.

5 uur geleden