Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Keijzer: niet alleen Baudet, maar ook Wilders niet uitsluiten

Keijzer: niet alleen Baudet, maar ook Wilders niet uitsluiten

DEN HAAG (ANP) - Het CDA moet ook samenwerking met de PVV niet bij voorbaat uitsluiten, vindt kandidaat-lijsttrekker Mona Keijzer. Ook al hebben de christendemocraten daar slechte herinneringen aan en wil vrijwel de hele oude en nieuwe partijtop geen nieuw avontuur met de partij van Geert Wilders aangaan.

Keijzer liet dinsdag weten het op te nemen tegen vicepremier Hugo de Jonge in de strijd om het lijsttrekkerschap. De staatssecretaris van Economische Zaken maakte daarbij meteen duidelijk dat ze, anders dan hij, niet bij voorbaat nee zegt tegen het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. De vraag of het CDA moet kunnen samenwerken met partijen als FVD en PVV verdeelt de partij al jaren, en verhitte de gemoederen de afgelopen maanden opnieuw toen de Brabantse afdeling besloot met FVD in zee te gaan.

Als het CDA Baudet en co uitsluit, levert zij zich uit aan links, waarschuwt Keijzer. Haar partij zou dan bovendien hun kiezers de rug toekeren. Ze vindt het "vele malen interessanter" om zich af te vragen waarom de aanhang van Baudet van hem gecharmeerd is, om die vervolgens te winnen voor het CDA. De katholieke Volendamse wijst erop dat het CDA haar geboorteplaats in 2017 heeft heroverd op de PVV.

Democratisch proces

Ze hekelt wel de "compleet ongepaste en doorgeschoten" uitspraken die Baudet volgens haar geregeld doet. "Als je een zoon van mij was, zou ik je mond spoelen", denkt ze dan naar eigen zeggen. En "alles wat ik gezegd heb voor Baudet geldt ook voor Wilders".

Keijzer is niet bang dat haar tweestrijd met De Jonge rechtse en linkse CDA'ers tegen elkaar zal opzetten. De Jonge gaf eerder te kennen dat hij weinig heil zag in een lijsttrekkersstrijd, maar Keijzer ziet juist graag nog andere partijgenoten meedingen. "Want dat is goed voor het democratisch proces in mijn partij. De D is van democratisch, dus dat past er helemaal bij."

Meer uit Politiek

Kaag: hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken

DEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiƫn) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.

4 uur geleden
Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

GARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.

6 uur geleden
119 miljoen voor hulp energiebesparing kwetsbaren

DEN HAAG (ANP) - Zodra de Tweede Kamer instemt met de begroting van Binnenlandse Zaken, stelt woonminister Hugo de Jonge 119 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Zij moeten met dat geld de meest kwetsbare woningeigenaren gaan ondersteunen bij maatregelen om energie te besparen zodat de energierekening lager wordt, schrijft de demissionair minister aan de Kamer.

6 uur geleden
Kabinet: oplossing Tata Steel kan niet vele jaren duren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil ervoor zorgen "dat je op korte termijn resultaten ziet" als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. "Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren."

8 uur geleden
Tweede Kamer achter compromis spreidingswet asielzoekers.

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.

8 uur geleden
Gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht

DEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht. Ook de productielocaties die nu nog uit voorzorg op de waakvlam staan, worden dan uitgezet. Een jaar later gaat het Groningenveld definitief dicht en worden de boorputten afgebroken. Het kabinet kondigde dat voornemen in juni al aan, nu staat het besluit ook echt vast.

9 uur geleden
Kamer debatteert dinsdag en woensdag over spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer behandelt komende week de spreidingswet voor asielzoekers. Dinsdag en woensdag wordt gedebatteerd over het wetsvoorstel voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland. Het ziet er naar uit dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal steunen, maar wel met forse aanpassingen.

11 uur geleden