Keijzer bevestigt woonminister en vicepremier te worden
DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer (BBB) bevestigt tegen De Telegraaf dat zij in het volgende kabinet minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wordt. Ook wordt zij namens haar partij een van de vicepremiers. Dinsdag bevestigden bronnen al dat Keijzer de woonportefeuille zou krijgen en vicepremier zou worden.
"Het is een buitengewone eer dat ik dit mag doen", zegt Keijzer tegen De Telegraaf. Ze vindt het "nog niet gepast" om nu al te vertellen wat ze van plan is met haar ministerie. "Pas wanneer ik bij de koning ben geweest, is het een feit."
Keijzer heeft zich als woordvoerder van het woondossier geprofileerd als iemand die zich hard maakt voor de belangen van vastgoedbeleggers en ontwikkelaars. Zij verzette zich hevig tegen de wet van Hugo de Jonge waardoor huurprijzen in het middensegment gemaximeerd zouden worden. Volgens Keijzer leidt deze Wet betaalbare huur ertoe dat beleggers en verhuurders geen brood meer zien in de huurmarkt en zich terugtrekken. Daardoor zou het al krappe woningaanbod nog verder krimpen, vreest zij.
Wetsvoorstel De Jonge
Vertrekkend demissionair woonminister De Jonge (CDA) probeert het wetsvoorstel nog zo snel mogelijk door het parlement te loodsen, zodat de wet op 1 juli kan ingaan. De wet is al door de Tweede Kamer en moet nog door de Eerste Kamer. De behandeling staat gepland op 18 juni en de stemming is een week later. Dat is net voordat het nieuwe kabinet naar verwachting zal aantreden.
Keijzers partij BBB spreekt zich al langer uit voor de belangen van de vastgoedmarkt. In een verkiezingsdebat in november vorig jaar zei partijleider Caroline van der Plas nog dat de politiek beter moet luisteren naar beleggers. Zij "willen zich ook gehoord en gezien voelen", aldus Van der Plas. De BBB-leider sprak toen haar hoop uit dat over tien jaar de woningmarkt minder gereguleerd is en er meer "experimenteerruimte" komt voor bouwers en beleggers.
Uitlatingen Keijzer
Overigens is Keijzer de enige bewindspersoon behalve beoogd premier Dick Schoof die überhaupt in de media spreekt over haar ministerschap. Dinsdag bevestigde ze aan media in het kabinet te komen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De verbouwing van de begroting als gevolg van het akkoord tussen de regeringsfracties en vier oppositiepartijen is "deugdelijk", zegt minister van Financiën Eelco Heinen. Waar zorgminister Fleur Agema aangaf pas achteraf te horen hoe de nieuwe bezuinigingen eruit komen te zien, was Heinen wel betrokken. "De tabellen zijn gewoon elke keer langs mij gekomen", aldus de schatkistbewaarder voor de ministerraad.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
14 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
19 uur geleden