Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kazachstan erkent referenda in Oost-Oekraïne niet

Kazachstan erkent referenda in Oost-Oekraïne niet

ALMATY (ANP/RTR) - Kazachstan, een belangrijke partner van Rusland, zal de uitkomst niet erkennen van de omstreden referenda die momenteel in Oekraïne worden gehouden. Het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de "territoriale integriteit" en "soevereiniteit" van landen gerespecteerd moeten worden.

In Oekraïne stemmen inwoners van bezette gebieden over de vraag of hun regio's geannexeerd moeten worden door Rusland. De Oekraïense regering en haar westerse bondgenoten zien dat als een schijnvertoning waarvan de uitkomst al vaststaat. Rusland beschuldigt juist de pro-westerse regering in Kiev ervan de rechten van Russischtalige Oekraïners niet te respecteren.

Het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het zorgen voor stabiliteit, in de regio en wereldwijd, het belangrijkste is. De terughoudende opstelling van de voormalige Sovjetstaat is een tegenvaller voor Rusland. De landen hebben nauwe banden. President Vladimir Poetin stuurde begin dit jaar nog troepen naar Kazachstan om een einde te maken aan de onrust in het zuidelijke buurland.

Tokajev

De Kazachse president Kassim-Jomart Tokajev bedankte Poetin in februari voor die steun, maar viel zijn bondgenoot enkele maanden later publiekelijk af tijdens een bezoek aan Rusland. Hij weigerde de onafhankelijkheid te erkennen van de rebellenstaatjes die in Oost-Oekraïne waren uitgeroepen door pro-Russische separatisten. Moskou deed dat wel, maar volgens Tokajev zou het "chaos" worden als overal in de wereld nieuwe landen opduiken.

De referenda in Oekraïne begonnen afgelopen vrijdag en duren nog tot dinsdag. De autoriteiten gaan van huis naar huis om stembiljetten op te halen. Dat gebeurt naar verluidt onder toezicht van militairen.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef: Russische raketten klaar om Oekraïne in kou te zetten

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft een groot aantal raketten verzameld om Oekraïne komende winter "in het donker en in de kou" te zetten, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Maar voor moedeloosheid is volgens Stoltenberg geen plaats. Bondgenoten helpen Oekraïne het luchtruim te verdedigen en Rusland zelf incasseert ook klap op klap.

22 minuten geleden
Hamas: jongste gijzelaar en gezinsleden dood door aanval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas maakt melding van het overlijden van drie gijzelaars door een eerder bombardement van Israël op de Gazastrook. Het zou gaan om de tien maanden oude baby Kfir Bibas, de jongste gijzelaar, zijn 4-jarige broer en hun moeder. Israël laat weten onderzoek te doen naar deze informatie.

33 minuten geleden
Rusland loopt plek in belangrijke raad van de OPCW mis

DEN HAAG (ANP) - Rusland is een belangrijke stem in de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwijtgeraakt. Het land kreeg te weinig steun voor een zetel in de zogenoemde Uitvoerende Raad, die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de werkzaamheden van de organisatie.

1 uur geleden
Autoriteiten Westoever: twee kinderen gedood door leger Israël

RAMALLAH (ANP/RTR) - Twee Palestijnse kinderen zijn op de Westelijke Jordaanoever gedood door het Israëlische leger, zegt het lokale ministerie van Gezondheid. Er wordt gemeld dat een 8-jarige jongen in zijn hoofd is geschoten en een 15-jarige in de borst.

1 uur geleden
Washington voert druk op Israël op voor langer bestand

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP/DPA) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken bezoekt naar verluidt donderdag Israël om aan te dringen op een langer bestand in de Gazastrook. Hij zei woensdag in Brussel dat de wapenstilstand "gijzelaars bij hun geliefden thuisbrengt" en hulpverlening aan de Gazastrook mogelijk maakt. Volgens Blinken wil Israël ook dat met een langer bestand meer gijzelaars terugkomen. Blinken bezoekt de komende dagen ook de Westelijke Jordaanoever.

2 uur geleden
Hamas zou meerdere Russen vrijlaten

GAZA/BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) - Een topman van Hamas, Mousa Abu Marzouk, heeft volgens plaatselijke media in Gaza gezegd dat de beweging woensdag twee Russen vrijlaat. Volgens andere bronnen bij Hamas zouden "meerdere Russen" vrijkomen. Deze vrijlating staat, net als eerder met Thaise gijzelaars het geval was, los van de afspraken die Hamas via bemiddelaars met Israël maakt.

3 uur geleden
Inlichtingendienst: terreurdreiging in Duitsland door strijd Gaza

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse binnenlandse inlichtingendienst zegt dat de kans op een terreuraanval aanzienlijk is toegenomen door de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. Jihadisten hebben oproepen tot aanvallen gedaan, zegt de BfV, en er zou bovendien een reëel gevaar bestaan dat terreurorganisaties als Al Qaida of Islamitische Staat zich zullen roeren.

3 uur geleden