Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kazachstan erkent referenda in Oost-Oekraïne niet

Kazachstan erkent referenda in Oost-Oekraïne niet

ALMATY (ANP/RTR) - Kazachstan, een belangrijke partner van Rusland, zal de uitkomst niet erkennen van de omstreden referenda die momenteel in Oekraïne worden gehouden. Het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de "territoriale integriteit" en "soevereiniteit" van landen gerespecteerd moeten worden.

In Oekraïne stemmen inwoners van bezette gebieden over de vraag of hun regio's geannexeerd moeten worden door Rusland. De Oekraïense regering en haar westerse bondgenoten zien dat als een schijnvertoning waarvan de uitkomst al vaststaat. Rusland beschuldigt juist de pro-westerse regering in Kiev ervan de rechten van Russischtalige Oekraïners niet te respecteren.

Het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het zorgen voor stabiliteit, in de regio en wereldwijd, het belangrijkste is. De terughoudende opstelling van de voormalige Sovjetstaat is een tegenvaller voor Rusland. De landen hebben nauwe banden. President Vladimir Poetin stuurde begin dit jaar nog troepen naar Kazachstan om een einde te maken aan de onrust in het zuidelijke buurland.

Tokajev

De Kazachse president Kassim-Jomart Tokajev bedankte Poetin in februari voor die steun, maar viel zijn bondgenoot enkele maanden later publiekelijk af tijdens een bezoek aan Rusland. Hij weigerde de onafhankelijkheid te erkennen van de rebellenstaatjes die in Oost-Oekraïne waren uitgeroepen door pro-Russische separatisten. Moskou deed dat wel, maar volgens Tokajev zou het "chaos" worden als overal in de wereld nieuwe landen opduiken.

De referenda in Oekraïne begonnen afgelopen vrijdag en duren nog tot dinsdag. De autoriteiten gaan van huis naar huis om stembiljetten op te halen. Dat gebeurt naar verluidt onder toezicht van militairen.

Meer uit Buitenland

Singapore en New York zijn duurste steden ter wereld

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - New York en Singapore delen de eerste plaats in de top tien van duurste steden ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU), de researchtak van de Britse uitgeverij The Economist Group.

1 uur geleden
Parlementscommissie kan aan de slag met belastingaangiftes Trump

WASHINGTON (ANP) - Een commissie van het Amerikaanse parlement heeft zes jaar aan belastingaangiften van oud-president Donald Trump overhandigd gekregen van het ministerie van Financiën, meldt CNN. Het Hooggerechtshof had daar vorige week de weg voor vrijgemaakt

6 uur geleden
Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie (79) overleden

LONDEN (ANP) - Zangeres Christine McVie is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Fleetwood Mac, de band waar zij decennialang aan verbonden was, via sociale media bekendgemaakt.

7 uur geleden
Duits parlement: hongersnood Oekraïne in jaren dertig is genocide

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse parlement erkent de hongersnood in Oekraïne die zo'n negentig jaar geleden opzettelijk werd veroorzaakt door de Sovjetregering officieel als genocide. De gebeurtenis staat ook bekend als de Holodomor.

7 uur geleden
Hakeem Jeffries verkozen tot Democratische leider in Huis VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Hakeem Jeffries verkozen tot hun nieuwe fractievoorzitter. Hij begint in 2023 aan zijn nieuwe rol en vervangt dan Nancy Pelosi. Jeffries wordt de eerste zwarte Amerikaan die een fractie leidt in het Huis of de Senaat.

10 uur geleden
VN-mensenrechtenchef Türk brengt bezoek aan Oekraïne

GENÈVE (ANP) - VN-mensenrechtenchef Volker Türk begint zondag een vierdaags bezoek aan Oekraïne. Dat doet hij op uitnodiging van de Oekraïense regering, die Rusland beschuldigt van ernstige mensenrechtenschendingen.

11 uur geleden
Leider Islamitische Staat gedood, opvolger benoemd

CAÏRO/WASHINGTON (ANP/RTR) - De leider van Islamitische Staat is gedood tijdens gevechten, meldt een woordvoerder van de terroristische beweging in een audioboodschap op Telegram. Er is al een opvolger aangesteld: Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi, die wordt omschreven als een "veteraan van de jihad".

11 uur geleden