Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Katten mogelijk toch gevoelig voor coronavirus

Katten mogelijk toch gevoelig voor coronavirus

UTRECHT (ANP) - Het wetenschappelijk bewijs is nog niet geleverd en de informatie is nog flinterdun, maar toch zijn er indicaties dat met name katten gevoelig zijn voor het coronavirus en dit kunnen overdragen op soortgenoten. Ook fretten, die eveneens worden gehouden als huisdier, kunnen er gevoelig voor zijn, maar over het overdragen op soortgenoten is van fretten niets bekend. Met het virus besmette dieren zijn voor zover nu bekend niet gevaarlijk voor mensen.

Dat zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verwijst naar enkele recente wetenschappelijke experimenten in China, waarbij een handvol katten en fretten door onderzoekers werd geïnfecteerd via de neus. Er werden onder meer poep- en speekselmonsters bekeken en de dieren werden na hun dood ook verder onderzocht.

Er is ook onderzoek gedaan bij kippen, honden, eenden en varkens, maar die lijken vooralsnog minder gevoelig dan katten en fretten, ook al is het virus bij twee honden in Hongkong waargenomen.

De zeer kleinschalige onderzoeken werden gedaan door het State Key Laboratory of Veterinary Biotechnology en het National High Containment Laboratory for Animal Diseases Control and Prevention in het Chinese Harbin.

Zeker jonge katten zouden gevoelig kunnen zijn, aldus Broens. Informatie over dieren en corona op de site van de faculteit, maar ook op die van het RIVM en de NVWA, zal volgens Broens zo snel mogelijk worden aangepast. Daar was nog steeds te lezen dat er geen aanwijzingen waren voor de vatbaarheid en besmettelijkheid van de dieren. Aangeraden zal worden katten met griepachtige verschijnselen binnen te houden, zodat ze niet het virus aan hun soortgenoten kunnen overdragen. Voor verkouden honden wordt geadviseerd ze slechts kort uit te laten.

Afgelopen nacht werd bekend dat er een tweede kat het virus had opgelopen, nu in Hongkong. De eerste poes met het virus werd in België gemeld.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

DDB en DDB-tje 2 maanden geleden
Nu hoop ik toch dat dit een 1 april grap is..

Meer uit Binnenland

Tekort aan handschoenen voor zorginstellingen

DEN HAAG (ANP) - Zorgverleners hebben momenteel een tekort aan handschoenen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Voor andere beschermingsmiddelen zoals schorten, brillen en mondkapjes geldt dat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) met de huidige voorraad kan voorzien in de vraag van zorginstellingen, stelt de minister.

1 uur geleden
Deelnemers Alpe d'HuZes zamelen 7,2 miljoen euro in

DEN HAAG (ANP) - Ondanks dat de fysieke 15e editie van Alpe d’HuZes een jaar is uitgesteld, is er door de deelnemers toch 7,2 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dat maakte de organisatie bekend. De opbrengst is lager dan vorig jaar toen 11,8 miljoen euro werd ingezameld.

1 uur geleden
Raad voor Cultuur komt met adviezen voor kunstsubsidies Rijk

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor Cultuur brengt donderdagmiddag zijn vierjaarlijkse advies uit over de toekenning door het Rijk van subsidies aan culturele instellingen. Het adviesorgaan stelt op deze wijze voor wie of wat er een plek moet krijgen in de zogenoemde Basisinfrastructuur 2021-2024 (BIS).

1 uur geleden
Kabinet brengt Kamer monter verslag uit van strijd tegen corona

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet brengt donderdag in de Tweede Kamer opnieuw, en steeds opgewekter, verslag uit van de strijd tegen het coronavirus. Nu Nederland herademt en telkens wat verder van het slot af gaat, neemt ook de spanning in de vergaderzaal van de Kamer af. Fractievoorzitters maken plaats voor zorgspecialisten.

1 uur geleden
OM eist criminele miljoenenwinsten op van leveranciers Taghi

SCHIPHOL (ANP) - In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begint donderdag een proces waarin het Openbaar Ministerie meer dan 7 miljoen euro opeist van in totaal acht mannen die zijn veroordeeld voor het leveren van wapens en auto's of andere hand- en spandiensten aan de criminele bende van Ridouan Taghi.

2 uur geleden
Aantal bruiloften gehalveerd door aanpak van corona

DEN HAAG (ANP) - Door de coronamaatregelen zijn minder mensen getrouwd. Van half maart tot en met half mei halveerde haast het aantal stellen dat het ja-woord gaf vergeleken met een jaar eerder. Alleen op mooie data, zoals 20 april 2020, traden nog relatief veel stellen in het huwelijk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Veel mbo'ers kopen lesboeken, maar gebruiken ze niet

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 40 procent van de mbo-leerlingen geeft aan lesboeken te hebben gekocht, maar die niet te gebruiken. Dat meldt Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), die rondvraag deed bij meer dan 200.000 mbo-studenten.

5 uur geleden