Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Katholieke kerk scherpt straffen aan bij kindermisbruik

Katholieke kerk scherpt straffen aan bij kindermisbruik

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus scherpt de straffen aan voor priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen. Ook voor een aantal andere vergrijpen is het strafrecht binnen de katholieke kerk strenger geworden. Het zijn de meest ingrijpende wijzigingen in bijna veertig jaar.

De katholieke kerk werkt al sinds 2009 aan aanpassingen van de zogenoemde Codex van het Canoniek Recht. Critici stellen dat dit wetboek verouderd en niet transparant is. In de nieuwe versie, die vanaf 8 december gaat gelden, staat onder meer dat priesters na seksueel misbruik van minderjarigen uit hun ambt worden ontheven en ook te maken krijgen met "andere rechtvaardige straffen". Dit geldt ook voor priesters die zich schuldig maken aan grooming van kinderen of kwetsbare volwassen. Van grooming is sprake als een dader probeert het vertrouwen te winnen van een ander met het doel deze persoon seksueel te misbruiken.

De geestelijk leider van de katholieke kerk hoopt met de hervormingen dat het aantal straffen dat door de rechtbanken wordt opgelegd kleiner wordt. "De nieuwe tekst bevat verschillende wijzigingen van de huidige wet en bestraft een aantal nieuwe strafbare feiten, waarmee wordt gereageerd op de toenemende behoefte voor herstel van gerechtigheid en orde na een misdaad."

Er is herhaaldelijke stevige kritiek geuit op de kerk omdat die het misbruik van kinderen zou hebben verdoezeld en beschuldigingen niet serieus zou hebben genomen. Paus Franciscus streeft sinds zijn aantreden in 2013 ernaar de schandalen rond seksueel misbruik aan te pakken. Hoewel hij al meerdere maatregelen heeft getroffen, vinden sommige slachtoffers dat het Vaticaan niet voldoende doet om kinderen te beschermen.

Meer uit Buitenland

EU sluit migratiedeal met Libanon

BEIROET (ANP) - De Europese Unie heeft een migratiedeal met Libanon gesloten en zal het land de komende drie jaar ondersteunen met een hulppakket van 1 miljard euro.

1 uur geleden
Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

3 uur geleden
Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

BEIJING (ANP/AFP) - Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 48, melden Chinese staatsmedia. Dertig mensen raakten gewond, maar verkeren niet in levensgevaar.

7 uur geleden
Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

LONDEN (ANP) - Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie kan doen wankelen.

7 uur geleden
VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het "het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten" heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

8 uur geleden
VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

GENÈVE (ANP) - Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

10 uur geleden
Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

10 uur geleden