Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) stopt als Kamerlid

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) stopt als Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - Kathalijne Buitenweg stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn als Kamerlid, na de verkiezingen van volgend jaar. Ze benadrukt haar huidige termijn wel vol te zullen maken.

Buitenweg stond bij de verkiezingen van 2017 op plek 2, achter partijleider Jesse Klaver. Daarvoor was ze onder meer tien jaar Europarlementariër voor GroenLinks, werkte ze bij het College voor de Rechten van de Mens en was ze voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. In de Kamer hield ze zich onder meer bezig met de onderwerpen politie en justitie en de veiligheid van vrouwen.

Vorig jaar werd bij Buitenweg kanker vastgesteld, maar lang uit de roulatie was ze niet. Begin dit jaar keerde ze terug in de Kamer. "Tsja, wat wil ik nog meer?", schrijft ze in een verklaring op Twitter. Door haar ziekte, en het "onverwacht" snelle herstel, "lag die vraag ineens prominent op mijn bordje."

"De ambitie om bij te dragen aan maatschappelijke verandering is onverminderd", aldus Buitenweg. In de jaren voor het Kamerlidmaatschap "heb ik ervaren hoe dit ook kan vanuit een plek buiten het parlement. En dat smaakt naar meer."

Meer uit Politiek

Vijlbrief bereid meer te doen voor Groningers met veel schade

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid te kijken of de Groningers met de grootste schades als gevolg van door gaswinning veroorzaakte aardbevingen, beter kunnen worden geholpen. Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) voorafgaand aan de ministerraad. Hij wil samen met de Tweede Kamer kijken hoe het "anders en beter" kan.

13 uur geleden
Van der Wal: uitkoopregeling piekbelasters half juni van start

DEN HAAG (ANP) - De uitkoopregeling voor 3000 boeren die veel stikstof uitstoten gaat uiterlijk half juni van start, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Dan wordt ook meteen de algemene stoppersregeling voor 10.000 agrarische bedrijven opengezet. Boeren kunnen tegen die tijd terecht op een website om erachter te komen welke regeling op ze van toepassing is.

13 uur geleden
Den Haag doet mee met nieuw plan om toeslagenouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag gaat meedoen met een nieuw plan om ouders te helpen die slachtoffer zijn geworden van het toeslagenschandaal. Dat heeft armoedewethouder Mariëlle Vavier aangekondigd. Ze spreekt van een "kansrijke proef".

13 uur geleden
Het duizelt Kamerleden na uitleg spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Ook na een anderhalf durende technische uitleg over de spreidingswet asielzoekers houden Kamerleden heel veel vragen over. "Ik snap wel waarom gemeenten en provincies de wet te complex vinden", constateerde Frank Futselaar (SP) droogjes. "Het duizelt me", verzuchtte PvdA-Kamerlid Kati Piri.

1 dag geleden
Kamerleden: Twitter moet optreden tegen intimidatie journalisten

DEN HAAG (ANP) - Twitter gaat te laconiek om met meldingen van bedreigingen tegen journalisten op het sociale medium, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over persvrijheid. Parlementariërs ergeren zich eraan dat het socialemediabedrijf de pogingen van het kabinet om hierover in gesprek te gaan heeft afgeslagen en willen daarom dat de druk wordt opgevoerd.

1 dag geleden
Tweede Kamer wil niet dat Hongarije voorzitter van EU wordt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat Hongarije volgend jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie wordt. Ook het Europees Parlement voelt hier niks voor. Het land van premier Viktor Orbán neemt de invloedrijke voorzittershamer van de EU op 1 juli volgend jaar voor een half jaar over.

1 dag geleden
Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de senaat.

1 dag geleden