Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaseya heeft 'sleutel' om slachtoffers cyberaanval te helpen

Kaseya heeft 'sleutel' om slachtoffers cyberaanval te helpen

MIAMI (ANP) - Het Amerikaanse IT-concern Kaseya heeft goed nieuws voor bedrijven die het slachtoffer werden van een cyberaanval die zich via software van het bedrijf kon verspreiden. De IT-onderneming heeft een sleutel in handen gekregen waarmee versleutelde gegevens van getroffen bedrijven kunnen worden vrijgegeven.

Bij de aanval begin juli met zogenoemde REvil-ransomware 'gijzelden' hackers bij veel bedrijven cruciale data, systemen of documenten. Nadat ze hadden ingebroken in systemen van de slachtoffers, versleutelden ze deze data om ze pas na betaling van losgeld weer vrij te geven.

Kaseya meldt nu van een betrouwbare externe partij een zogeheten decryptor, de sleutel voor gegijzelde data, te hebben gekregen. Wie deze decryptor beschikbaar heeft gesteld, maakte het bedrijf niet bekend.

Grote slag geslagen

REvil is een groep hackers die in verband wordt gebracht met Rusland. Het collectief eiste eerder 70 miljoen dollar in ruil voor een universele sleutel om alle gegijzelde data vrij te geven. Pagina's van de groep zijn ruim een week geleden van het dark web gehaald. Het is niet duidelijk of dit uit eigen beweging gebeurde, of na druk van autoriteiten in de Verenigde Staten, Rusland of andere staten.

Volgens schattingen van Kaseya kunnen tot wel 1500 bedrijven zijn getroffen door de REvil-aanval. Dat de internetcriminelen zo'n grote slag konden slaan, komt doordat ze een achterdeurtje wisten in te bouwen in software die Kaseya aan tal van andere IT-bedrijven verkoopt. Die bedrijven helpen op hun beurt weer veel kleine en middelgrote ondernemers bij het beheer en de beveiliging van hun IT, waardoor REvil toegang had tot een gigantisch netwerk.

Coop

Een van de opvallendste slachtoffers van de REvil-aanval was de Zweedse tak van supermarktketen Coop. Honderden winkels moesten noodgedwongen sluiten omdat kassasystemen waren lamgelegd. Ook in Nederland werden bedrijven getroffen, maar de schade zou beperkt zijn gebleven.

Of met het bevrijden van gegijzelde documenten alle problemen voorbij zijn, is overigens nog maar de vraag. IT-beveiligers wezen erop dat met een aanval als die door REvil ook veel gegevens gestolen kunnen worden waarvan internetcriminelen vervolgens weer gebruik kunnen maken.

Meer uit Financieel

'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

1 uur geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

2 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

3 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

3 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

4 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

5 uur geleden
EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

6 uur geleden