
Kardinalen verzamelen zich voor de start van het conclaaf
VATICAANSTAD (ANP) - De kardinalen die een nieuwe paus gaan kiezen, staan op het punt te beginnen aan het conclaaf. Ze hebben zich verzameld in een kapel van het Apostolisch Paleis van waaruit ze niet veel later in processie naar de Sixtijnse Kapel gaan.
In de Cappella Paolina wordt eerst de Litanie van alle Heiligen gebeden. Daarna gaat de groep van 133 kieskardinalen naar de Sixtijnse Kapel, terwijl ze Veni Creator zingen. Daar wordt de eed afgelegd, nog eens gebeden en vervolgens gestemd.
Om te mogen stemmen mogen kardinalen hooguit 79 jaar oud geweest zijn op het overlijden van de vorige paus. Dat waren er bij het overlijden van Franciscus 135. Twee van hen, Antonio Cañizares Llovera en John Njue, slaan het conclaaf om gezondheidsredenen over. Van de deelnemende kardinalen zijn 108 tot kardinaal gecreëerd door paus Franciscus, 20 door Benedictus XVI en 5 door Johannes Paulus II. De enige Nederlander is Wim Eijk.
Twee derde steun
De nieuwe paus moet steun hebben van ten minste twee derde van de kardinalen. Dat zijn er nu 89.
In 1492 werd voor het eerst een conclaaf gehouden in de Sixtijnse Kapel, al zijn de verkiezingen in de eeuwen daarna ook geregeld ergens anders geweest. Sinds 1878 is iedere paus daar gekozen.
Sixtijnse Kapel
Johannes Paulus II legde vast dat ook na hem alle conclaven moeten plaatsvinden in de Sixtijnse Kapel, onder het beroemde fresco Het laatste oordeel van Michelangelo. Dat is volgens de grondwet van het Vaticaan de plek waar "alles bijdraagt aan het bewustzijn van de aanwezigheid van God, in wiens aanwezigheid ieder op een dag beoordeeld zal worden".
Meer uit Buitenland
DHARAMSHALA (ANP/RTR) - De dalai lama hoopt naar eigen zeggen nog zeker veertig jaar te leven. Deze week zette de spiritueel leider van de Tibetaanse boeddhisten uiteen wat er gebeurt als hij overlijdt, in aanloop naar zijn 90ste verjaardag, zondag. Dat was niet omdat hij snel denkt te overlijden, verzekerde hij honderden toehoorders.
13 minuten geledenPARIJS (ANP/DPA) - Voor het eerst in ruim honderd jaar kunnen Parijzenaars en toeristen weer zwemmen in de Seine. Zwemmen in de rivier was sinds 1923 verboden vanwege vervuiling, maar dankzij een investering van meer dan een miljard euro in schoner water is het nu weer toegestaan.
1 uur geledenSARAJEVO (ANP/AFP/DPA) - Een rechtbank in Bosnië en Herzegovina heeft vrijdag het arrestatiebevel tegen de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik ingetrokken. Dodik, president van de deelstaat Republika Srpska, meldde zich vrijwillig bij het openbaar ministerie voor verhoor.
2 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR/AFP) - Na de plotselinge overstroming van de Guadalupe-rivier in de Amerikaanse staat Texas zijn al 24 doden geteld. Dat hebben de lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond tijdens een viering van Onafhankelijkheidsdag zijn omvangrijke uitgavenwet bekrachtigd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De wet, bekend als One Big Beautiful Bill, was eerder al door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.
7 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Bij overstromingen in de Amerikaanse staat Texas zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen, melden lokale autoriteiten. Er zijn ook mensen vermist, onder wie kinderen die op kamp waren.
10 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP/DPA) - Hamas zegt klaar te zijn om "onmiddellijk" onderhandelingen te starten over een voorstel voor een staakt-het-vuren met Israël in Gaza. Eerder vrijdag had de beweging overleg gevoerd met andere Palestijnse facties over het door Qatarese en Egyptische bemiddelaars opgestelde voorstel.
10 uur geleden