Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kardinalen en bisschoppen kunnen in Vaticaan voor rechter komen

Kardinalen en bisschoppen kunnen in Vaticaan voor rechter komen

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Kardinalen en bisschoppen kunnen in het Vaticaan voortaan voor de rechter worden gesleept. Paus Franciscus heeft deze hervorming doorgevoerd in de strijd tegen corruptie. Eerder konden deze geestelijken alleen voor een speciale hoge raad van kardinalen worden berecht in de pauselijke staat.

De nieuwe regels gaan zaterdag in. De paus zegt dat met de maatregel alle gelovigen gelijk worden behandeld zonder privileges. Geestelijken in het Vaticaan kunnen wel pas worden berecht als de paus daarvoor toestemming heeft gegeven.

Franciscus is bezig met een strijd tegen corruptie binnen het Vaticaan. Donderdag werd een regel ingevoerd waardoor medewerkers geen geschenken van boven de 40 euro mogen aannemen. Bijna een jaar geleden kwam hij met strengere regels voor aanbestedingen door het Vaticaan. Bovendien verplichtte Franciscus zijn bestuur om zuinig en transparant te zijn bij de aanschaf van goederen.

Meer uit Buitenland

Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

MOSKOU (ANP/AFP) - Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

57 minuten geleden
Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

ROME (ANP/DPA) - Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen. De maatregel is bedoeld om de toeristenstroom te beteugelen.

1 uur geleden
Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, "een celstraf te overwegen".

1 uur geleden
EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

2 uur geleden
Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

2 uur geleden
Kyiv roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen

MOSKOU (ANP/RTR) - Oekraïne roept alle internationale bondgenoten op om Vladimir Poetin niet te erkennen als legitieme president van Rusland. Hij wordt dinsdag geïnaugureerd voor een nieuwe termijn, maar volgens Kyiv zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.

2 uur geleden
Gaza meldt aanvallen Israël op Rafah na bevel tot evacuatie

GAZA (ANP/AFP) - Volgens Palestijnse functionarissen hebben Israëlische straaljagers twee gebieden in het oosten van Rafah aangevallen die op bevel van het Israëlische leger moesten worden geëvacueerd. De opdracht tot ontruiming geldt als aanloop naar een mogelijke invasie van de stad in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook.

2 uur geleden