Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kappers roepen op: begin alsjeblieft niet aan thuisknippen

Kappers roepen op: begin alsjeblieft niet aan thuisknippen

DEN HAAG (ANP) - Nu de kapperszaken vanwege de coronacrisis voorlopig wel even dichtblijven, zoekt men alternatieven dichter bij huis. Maar kappers waarschuwen met klem: blijf zelf van de schaar en tondeuse af.

"Je doet het niet zomaar, het is echt een vak waarvoor we vier jaar naar school zijn gegaan", zegt Patrick van der Vaart van de Utrechtse kapsalon Beau Rivage. "Het wordt echt drie keer niks als je het thuis probeert." Hij krijgt bijval van Rick van den Berg, die werkt in een Amsterdamse zaak, en Miranda Vast, werkzaam bij Time Out in Groningen. "Begin er toch niet aan, want het gaat mis", zegt Van den Berg.

Dat geldt volgens de kappers ook als de klant op afstand wordt bijgestaan via een videoverbinding. "Dan mislukt het en krijgen wij de schuld", aldus Van den Berg. Ook het zelf verven van je haar zou Vast afraden. "Wij gebruiken professionele spullen en advies geven vanuit huis werkt niet altijd."

Zelf weten

Branchevereniging ANKO vindt dat kappers zelf mogen weten of ze hulp bieden op afstand. De vereniging wil vooral benadrukken dat ze zich aan de regels houden. "Knippen mag nu echt niet", zegt een woordvoerder. Ondernemers in zwaar weer kunnen nu het beste kijken op welke regelingen ze aanspraak hebben, hoe ze creatief kunnen ondernemen en hoe ze zich vast kunnen voorbereiden op het heropenen van hun zaak.

De kappers verkneukelen zich om de kapsels die ze na de coronaperiode weer verwachten. "Je ziet vaak van die happen uit het haar als men het zelf probeert", zegt Van der Vaart. "Of heel lelijke lijnen. Ach, het betekent wel dat ik over een paar maanden de zaak weer vol heb met mensen die hun kapsel hersteld willen."

Tondeuse

Toch wil Van der Vaart voorzichtig opperen dat je thuis een mannenkapsel met de tondeuse kan doen. "Met een opzetkam, en dan steeds een stukje korter tot je het gewenste resultaat hebt." Ook kunnen heren hun kapsel voorzichtig met een speciale schaar wat uitdunnen. Dames kunnen bovendien zelf hun pony bijknippen. "Draai de haren bij elkaar, en knip in een keer een klein stukje eraf. Dan valt het weer goed als je loslaat."

Vast waarschuwt wel dat je moet weten wat je doet als je een pony knipt. "Trek je het te strak, dan gaat het alsnog mis. Dan laat je los en schiet het haar alle kanten op." Jezelf knippen is volgens haar al helemaal geen doen. "Ik heb negentien jaar ervaring en knip alleen mijn kinderen."

Waar ze het over eens zijn: je kapsel is nu niet het belangrijkste. "Je haar groeit maar een centimeter per maand", zegt Van der Vaart, "dus waar hebben we het over? Echt waar. Doe het niet."

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

6 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

6 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

7 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

7 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

8 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

8 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

8 uur geleden