Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kappers: overgrote deel lockdownschade niet vergoed door Rijk

Kappers: overgrote deel lockdownschade niet vergoed door Rijk

HUIZEN (ANP) - De Nederlandse kappers hebben in de drie lockdowns die Nederland tijdens de coronapandemie heeft gekend 900 miljoen euro schade geleden, heeft brancheorganisatie ANKO berekend. Daarvan hebben ze ongeveer een kwart, dus zo'n 225 miljoen euro, aan compensatie gekregen in de vorm van coronasteun. De rest hebben de kappers zelf op moeten brengen.

ANKO meent dat de "ruimhartige steun" door het vorige kabinet niet is nagekomen en pleit voor betere steun. "Dit slaat een hele diepe wond die voorlopig niet zal genezen, tenzij het nieuwe kabinet in actie komt", stelt ANKO-voorzitter Maurice Crusio.

Kappers hebben hun eigen spaar- en pensioenpotjes moeten aanspreken om het hoofd boven water te houden en hebben daarnaast geld geleend en betalingen uitgesteld, geeft Crusio aan. "De marges in onze branche zijn klein en het duurt dan ook nog vele jaren voordat die potjes weer gevuld zijn, als dat überhaupt lukt! Om eerlijk te zijn zien we het zonder echte steun van de overheid somber in."

Summier

Dat de steun zo summier uitgepakt is, komt onder meer door de manier waarop die berekend wordt. Zo is december voor kappers een drukke maand waarin het grootste deel van de omzet in het slotkwartaal viel, maar omdat de lockdown slechts deels in deze maand viel is het moeilijk voor veel kappers om aan het vereiste omzetverlies van 20 procent of 30 procent in het kwartaal te voldoen, geeft ANKO aan. Eind 2020 was er een vergelijkbaar probleem.

Bovendien is er alleen subsidie gegeven voor salarissen en vaste lasten. De ondernemers zelf, die ook niets verdienden, kregen geen steun en moesten toch ook hun eten en huur of hypotheek blijven betalen. In totaal zijn de kappers 22 weken of 5 maanden dicht geweest, rekent de brancheorganisatie voor. Bijna 30.000 kappers verdienden in die periode niets.

Crusio wil daarom dat de politiek nog eens goed kijkt naar de geboden steun. "Nu de cijfers steeds meer laten zien dat het steunpakket verre van ruimhartig is, roepen we het kabinet op om de totale schade te bezien en met oplossingen te komen waar alle ondernemers écht iets aan hebben, nu en in de toekomst."

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

47 minuten geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

2 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

2 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

6 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

8 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden