Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kanttekeningen De Jonge bij strijd Omtzigt tegen overheid

Kanttekeningen De Jonge bij strijd Omtzigt tegen overheid

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet niet tegenover, maar naast mensen staan, daarover zijn CDA-troonpretendenten Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt het eens. Maar "laten we de mevrouw achter het loket ook recht doen", tekende De Jonge aan in hun enige debat in de strijd om het lijsttrekkerschap. "Het vertrouwen in de overheid in Nederland is groot" en dat is "terecht", zei de vicepremier.

Omtzigt en De Jonge troffen elkaar aan de talkshowtafel van Op1 op de laatste avond van de lijsttrekkersverkiezing van het CDA. De leden van de regeringspartij kunnen nog tot dinsdagmiddag uit het tweetal hun nieuwe aanvoerder kiezen. De Jonge leek lang verzekerd van de winst. Maar de opkomst van verrassing Omtzigt maakt de uitkomst, die woensdagmiddag komt, ongewis.

Het Tweede Kamerlid maakte naam door onder meer de ontspoorde fraudejacht door de Belastingdienst aan de kaak te stellen en bepleit een nieuwe verhouding tussen burger en overheid. In die toeslagenaffaire was de overheid inderdaad "onbetrouwbaar", stemde De Jonge in. Maar de overheid is ook "de mevrouw achter het loket", die "ongelooflijk graag juist mensen in problemen wil helpen". Die moet de ruimte krijgen om dat ook te doen en niet worden gehinderd door regels.

Maar er is meer aan de hand dan hinderlijke regels, vindt Omtzigt. Soms misdraagt de overheid zich en liegt en bedriegt. Daarom wil hij de burger beter beschermen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Linkse oppositie wil regie kabinet na toename coronabesmettingen

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de linkse oppositie in de Tweede Kamer laakt het "gebrek aan regie" door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks gaan Rutte en De Jonge woensdag tijdens het ingelaste coronadebat om duidelijkheid vragen.

2 dagen geleden
Kabinet bespreekt aanpak hernieuwde opmars coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte bespreekt donderdag met de meest betrokken ministers hoe de hernieuwde opmars van het coronavirus kan worden gestopt. Zorgen zijn er vooral over studenten en over vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden. Na afloop geeft Rutte samen met 'coronaminister' Hugo de Jonge een persconferentie, de eerste in anderhalve maand.

1 week geleden
Kamerlid Van Kooten breekt met nieuwe partij Henk Krol

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten stapt uit de Partij voor de Toekomst, die zij eerder dit jaar zelf oprichtte samen met voormalig 50PLUS-leider Henk Krol. Dat zegt zij in een interview met het AD.

1 week geleden
Volgende week plenair coronadebat in Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer houdt volgende week woensdag een plenair debat over de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. De coalitiepartijen hebben daarmee ingestemd.

1 week geleden
Rutte betuigt medeleven na 'afschuwelijke ramp' in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en nabestaanden na de "afschuwelijke ramp" in de haven van Beiroet, waar een zware explosie dood en verderf heeft gezaaid.

1 week geleden
Minister Blok: vreselijke berichten uit Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is "geschokt" door de zware explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet. Die heeft veel slachtoffers gemaakt en een enorme ravage aangericht.

1 week geleden
D66 maakt kandidaten voor lijsttrekkerschap bekend

DEN HAAG (ANP) - D66 maakt dinsdag bekend wie de officiƫle kandidaten voor het lijsttrekkerschap tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zijn. Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel, heeft voor haar kandidatuur al voldoende steunverklaringen van D66-leden binnen en is daarmee de eerste kandidaat-lijsttrekker.

1 week geleden