Kans op terroristische aanslag in Nederland licht toegenomen
DEN HAAG (ANP) - De kans dat in Nederland een terreuraanslag gepleegd wordt, is het afgelopen half jaar licht toegenomen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het halfjaarlijkse dreigingsbeeld. In december werd het dreigingsniveau voor Nederland al verhoogd naar niveau vier, het een na hoogste, wat betekent dat er een reële kans is op een aanslag.
De belangrijkste dreiging is nog altijd afkomstig van het jihadisme. "Aanhangers worden gevoed door propaganda met beelden van de oorlog in Gaza en koranschendingen in Nederland", aldus de NCTV.
Ook gaat nog altijd dreiging uit van jihadistische netwerken die in Europa actief zijn. Buiten autonome netwerken, gaat het om groepen die bijvoorbeeld gelieerd zijn aan terreurgroep Islamitische Staat, zoals ISKP, de van oorsprong Afghaanse tak van IS. Daarnaast ziet de NCTV personen die online radicaliseren, sommigen al heel jong. Enkelen zijn volgens de dienst ook daadwerkelijk bezig met het voorbereiden van een aanslag of hebben een aanslag gepleegd. Zo zou blijken uit verschillende aanhoudingen in Europa.
Rechts-terroristisch onlinemilieu
Naast jihadisme geldt voor Nederland ook nog een dreiging van geweld uit het rechts-terroristisch onlinemilieu, aldus de NCTV. Volgens de dienst is de dreiging van geweld uit deze hoek "onvoorspelbaarder en moeilijker te detecteren", dan enkele jaren geleden. Dat zou onder meer komen doordat mensen snel van profiel wisselen en door een versplintering van groepen online. De rechts-extremistische groepen hebben voornamelijk als doel hun gedachtegoed te normaliseren. Onderlinge samenwerking tussen de verschillende groepen, lijkt zowel nationaal als internationaal toe te nemen.
Links-extremisten zorgen voor een beperkte dreiging, volgens de NCTV. De dienst ziet de laatste tijd wel verharding bij hun acties, waarbij het voornamelijk gaat om intimidatie als doxing. Dat is het online verspreiden van persoonsgegevens. De NCTV sluit niet uit dat in de toekomst enkelen wel geweld zullen gebruiken om hun doel te bereiken.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In Den Haag zijn vanaf vrijdag logeerwoningen beschikbaar voor mensen die door de explosies en brand aan de Tarwekamp gedupeerd zijn. Volgens de gemeente hebben veertien huishoudens gezegd dat ze een woning nodig hebben. Het gaat om logeerwoningen in de wijk Mariahoeve, waar ook de Tarwekamp is.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De inzamelingsactie voor de 8-jarige jongen die als enige van zijn gezin de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag heeft overleefd, loopt verder op. De teller stond donderdagmiddag op ruim 70.000 euro, is te zien op gofundme.com.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De NAVO-landen zouden zich moeten spiegelen aan de Koude Oorlog, toen "Europeanen veel meer dan 3 procent" van hun bruto binnenlands product (bbp) aan hun defensie besteedden, vindt NAVO-topman Mark Rutte. "De gevaren voor onze vrijheid en veiligheid zijn net zo groot - zo niet groter."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het noodbevel aan de Tarwekamp in Den Haag, waar zaterdagochtend vroeg onder meer vijf woningen instortten na explosies, wordt niet verlengd. Dat betekent dat het vanaf vrijdagochtend 09.00 uur niet meer van kracht is, meldde een woordvoerster van de gemeente donderdag.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Nederland mocht niet langer de tijd nemen voor beslissingen over asielaanvragen, volgt uit een belangrijk advies van de advocaat-generaal aan het Europees Hof van Justitie. Het verlengen van de zogeheten beslistermijn had alleen gemogen als er plotseling meer asielzoekers naar Nederland zouden zijn gekomen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de plek waar afgelopen zaterdag vijf woningen instortten aan de Tarwekamp in Den Haag wordt nog altijd onderzoek gedaan door de politie. Zo lopen er achter de hekken met zwarte schermen nog mensen van de forensische opsporing rond. Een woordvoerder van de politie zegt dat niet bekend is hoelang het onderzoek nog duurt, maar dat het in elk geval donderdag nog verdergaat.
3 uur geledenTER APEL (ANP) - Het aantal asielzoekers dat bij het aanmeldcentrum in Ter Apel overnacht, loopt de laatste weken weer gestaag op. Waar halverwege november door opening van de grote opvangplek in Biddinghuizen nog 1537 bedden werden beslapen in het noorden, waren dat er in de nacht van afgelopen maandag op dinsdag 1980. In het centrum mogen niet meer dan 2000 mensen verblijven, en dus dreigt voor het eerst de verhoogde boete van 50.000 euro voor het COA.
4 uur geleden