Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kans op doorbraak lijkt klein tijdens begrotingsoverleg coalitie

Kans op doorbraak lijkt klein tijdens begrotingsoverleg coalitie

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de vier coalitiefracties zijn donderdagavond opnieuw samengekomen met de top van het kabinet om te proberen tot een akkoord te komen over de begroting van volgend jaar en het koopkrachtpakket als antwoord op de extreem hoge prijzen. De kans op een doorbraak lijkt klein, zeggen ingewijden. Het is verre van uitgesloten dat de coalitie ook dit weekeinde nog over het pakket zal onderhandelen.

Het is eigenlijk de bedoeling dat de ministerraad zich vrijdag al kan buigen over de afspraken. Dan kan de Miljoenennota naar de Raad van State. Maar het kabinet heeft officieel tot 31 augustus om de stukken naar de RvS te sturen. Betrokkenen zeggen dat de kans groot is dat hiervan gebruik wordt gemaakt. Helemaal ondenkbaar is het niet dat er vanavond toch een akkoord komt.

Al langer valt te horen dat vooral besluiten over de financiering van structurele maatregelen (zoals het eerder en verder verhogen van het minimumloon, waardoor ook uitkeringen meestijgen) politiek lastig liggen. De zoektocht naar miljarden legt "de klassieke politieke tegenstellingen" bloot: D66 en de ChristenUnie willen vermogens graag zwaarder belasten om de rekening te betalen, terwijl CDA en VVD daar weinig voor voelen.

Ook wordt er gesproken over de vraag waar de incidentele ingrepen precies terechtkomen: of alleen voor de armste Nederlanders de pijn wat wordt verzacht, of dat ook middeninkomens gesteund worden.

De verwachting is dat het overleg op het ministerie van Financiën tot in de nachtelijke uurtjes zal doorgaan. Woensdag overlegde de top van het kabinet en de coalitie ook al bijna vier uur lang. Mocht er inderdaad meer tijd nodig zijn om tot een akkoord te komen, dan wordt dit weekeinde verder onderhandeld. Dinsdag zal dan een extra ministerraad worden ingepland om het akkoord af te tikken.

Meer uit Politiek

Bijna helft Kamer wil niet dat koning loonsverhoging krijgt

DEN HAAG (ANP) - Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.

13 minuten geleden
Kamer wil dat kabinet Zuid-Holland juridisch helpt tegen Chemours

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de provincie Zuid-Holland en eventuele andere overheden "financiële en juridische steun" bieden als zij juridische stappen wil zetten tegen chemiereus Chemours. De fabriek in Dordrecht heeft jarenlang gezorgd voor ernstige vervuiling met PFAS, een groep kankerverwekkende stoffen. De provincie Zuid-Holland overweegt juridische stappen, maar partijen zijn nog huiverig. In de Tweede Kamer willen GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie dat het kabinet te hulp schiet.

23 minuten geleden
Rutte: kabinet kan wirwar aan plannen uit Kamer nog niet beoordelen

DEN HAAG (ANP) - De Kamer komt met dusdanig ambitieuze plannen om de begroting te vertimmeren dat het kabinet de effecten ervan nog niet kan overzien, zeker niet als er meerdere voorstellen worden aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte kondigde in het debat over de begrotingsplannen voor volgend jaar aan dat alle moties (voorstellen die Kamerfracties doen) in principe worden 'ontraden'. Plannen die niet voorzien zijn van een financieringsvoorstel, worden "dubbel ontraden", grapte de premier.

1 uur geleden
Adriaansens: wel of niet putten uit Groeifonds 'duivels dilemma'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt de keuze om wel of niet aanspraak te maken op het Nationaal Groeifonds "een duivels dilemma". De Tweede Kamer wil eventueel uit dit fonds putten om het uitstellen van de accijnsverhoging op benzine en de verlaging op energiebelasting te kunnen betalen.

1 uur geleden
Omtzigt: zo veel plannen voor verbouwing begroting overmoedig

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de enorme hoeveelheid plannen die fracties donderdag hebben ingediend om de begroting te verbouwen "enigszins overmoedig" en vooral ook "onzorgvuldig." In een paar uur tijd hebben partijen 67 moties ingediend om de begroting van het demissionaire kabinet flink aan te passen of met aanvullende wensen te komen. Al die plannen kosten bergen met geld, zonder dat over zowel het plan zelf als de financiële dekking ervan goed is nagedacht, zei Omtzigt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (ABP).

1 uur geleden
Klaver: er is veel mogelijk zonder die 'knellende coalitiedwang'

DEN HAAG (ANP) - Na de val van het kabinet is "die knellende coalitiedwang" verdwenen, wat samenwerken in de Kamer een stuk makkelijker maakt, ziet GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Tijdens het marathondebat over de begroting van volgend jaar is het "gelukt het minimumloon te verhogen, iets te doen voor de middeninkomens en de kinderopvangtoeslag", zo schetste hij.

1 uur geleden
Verbazing en hoongelach om 'gratis-bier-motie' van BBB en Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert met grote verbazing op een motie van de BBB en Pieter Omtzigt, waarin wordt opgeroepen om het minimumloon "een beetje" te verhogen en dat te betalen vanuit de uitgaven van de Rijksbegroting. Dat de indieners niet helder maken hoe zij dit denken te betalen, vinden verschillende partijen oneerlijk naar de kiezer en bovendien 'gratis bier voor iedereen'. Onderbouwingen door Van der Plas waren weinig effectief: ze leidden tot nog meer opgetrokken wenkbrauwen of zelfs hoongelach.

3 uur geleden