Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kans op deal tussen EU en Britten slechts 30 tot 40 procent'

'Kans op deal tussen EU en Britten slechts 30 tot 40 procent'

LONDEN (ANP/RTR) - De kans dat de Europese Unie en Groot-Brittannië erin slagen de brexit goed te regelen is slechts 30-40 procent. Deze kansberekening komt van hoge Britse functionarissen in Downing Street, melden The Times en The Spectator. De onderhandelingen over een overeenkomst over de brexit zijn vrijwel vastgelopen. Een van de belangrijkste geschilpunten lijken de Britse plannen voor staatshulp aan bedrijven. De Britse regering blijft er bijvoorbeeld bij dat het veel geld wil gaan pompen in onder meer de technologische sector.

Een ander heikel punt is de visserij. In Britse wateren wordt veel door vissers uit andere landen gevist en die voor een belangrijk deel afhankelijk van wat ze daar vangen. De regering in Londen wil in een deal met Brussel vastleggen dat het aandeel voor de Britse vissersboten in de totale vangst wordt verdubbeld van een kwart nu naar straks de helft van de totale opbrengst. De EU wil het liefst vasthouden aan de bestaande situatie.

Ongeveer 35 procent van de waarde van de vangst van Nederlandse vissers komt uit Britse wateren. Sommige vissen zoals haring en makreel worden voor het grootste deel in Britse wateren gevangen.

Het Verenigd Koninkrijk is al uit de EU gestapt, maar volgens de plannen blijft alles hetzelfde tot eind dit jaar, als er een overeenkomst moet zijn over de brexit. Zonder afspraken over de handelsrelaties komt er een 'no-dealbrexit' met mogelijk ernstige consequenties voor de economieën van de betrokken landen.

Meer uit Buitenland

Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

2 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

3 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

3 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

4 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

4 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

5 uur geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

6 uur geleden