Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kandidaten trekken zich terug in Franse verkiezingen

Kandidaten trekken zich terug in Franse verkiezingen

PARIJS (ANP/AFP) - Een dag na de winst van het radicaalrechtse Rassemblement National (RN) in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen beginnen tegenkandidaten zich terug te trekken voor de tweede ronde. Het gaat om kandidaten in districten waar de tweede verkiezingsronde zou uitmonden in een strijd tussen minimaal drie kandidaten. Door één tegenkandidaat over te houden hopen ze de kansen op winst voor de RN-kandidaten te verkleinen. Ongeveer honderd kandidaten hebben zich tot dusver teruggetrokken, meldt het Franse persbureau AFP na een eigen telling.

In 311 van de 577 kiesdistricten zijn na de eerste ronde minimaal drie kandidaten overgebleven. De overgrote meerderheid van de kandidaten die zich terugtrekt, komt van de linkse alliantie Nieuw Volksfront. Zo stopt in Normandië een kandidaat ten gunste van premier Elisabeth Borne die kandidaat is voor het kamp van Macron. In sommige districten trekt een linkse kandidaat zich terug ten gunste van een andere linkse kandidaat.

In het kamp van president Macron hebben drie kandidaten besloten zich terug te trekken. Tijdens een ontmoeting met leden van zijn regering zei Macron maandag dat "geen enkele stem naar extreemrechts" zou moeten gaan, en bracht hij in herinnering dat links zich mobiliseerde tegen de RN in 2017 en 2022, waardoor Macron tot president kon worden gekozen. Hij zou echter geen duidelijke instructies hebben gegeven aan kandidaten om zich terug te trekken.

Kandidaten hebben tot dinsdagavond 18.00 uur om zich terug te trekken.

Meer uit Buitenland

Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiële vervanger van Joe Biden.

35 minuten geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

59 minuten geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

1 uur geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

2 uur geleden
Schietpartij met vijf doden in Kroatisch rusthuis

DARUVAR (ANP) - Een 51-jarige man heeft met een vuurwapen in het Kroatische dorp Daruvar, 95 kilometer ten oosten van Zagreb, geschoten in een bejaardentehuis. Vijf mensen zijn gedood, inclusief zijn moeder, en drie raakten gewond, van wie een ernstig. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

3 uur geleden
Israël meldt dood van twee gijzelaars in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens Israëlische informatie zijn nog twee gijzelaars in de Gazastrook overleden. Het nieuws komt in de week van nieuwe onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de ongeveer 120 resterende gijzelaars.

3 uur geleden
Israëlische topsporters welkom, zegt Franse buitenlandminister

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - Israëlische topsporters zijn welkom bij de Olympische Spelen in Parijs, benadrukte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné maandag. Eerder spoorde een links-radicaal parlementslid sporters uit Israël aan om niet te komen.

4 uur geleden