Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kandidaten pompten al ruim 300 miljoen in Senaatstrijd Georgia

Kandidaten pompten al ruim 300 miljoen in Senaatstrijd Georgia

ATLANTA (ANP) - De vier kandidaten voor twee senaatszetels namens de Amerikaanse staat Georgia hebben tot nu toe al 308 miljoen dollar (254 miljoen euro) besteed aan hun campagnes, meldt nieuwszender CNN.

De inwoners van de staat krijgen via de media een lawine aan verkiezingsspotjes over zich heen. "Zeker drie op de vier reclamespotjes gaan over de verkiezingen, we worden er gek van", zegt een man tegen de verslaggever van de zender.

Namens de Democraten nemen Jon Ossoff en Raphael Warnock het op tegen respectievelijk David Perdue en Kelly Loeffler. In de peilingen krijgen de vier nagenoeg evenveel virtuele steun van de kiezers.

Meerderheid

In de staat is op 5 januari een tweede stembusgang gepland om te bepalen wie Georgia gaat vertegenwoordigen in Washington. De twee zetels zijn nu bezet door de Republikeinen. Het resultaat kan beslissend zijn voor de meerderheid, die nu nog Republikeins is. Voor de Democraten is de meerderheid cruciaal om zo het beleid van nieuwgekozen president Joe Biden eenvoudiger door te voeren.

Bij een Republikeinse meerderheid kunnen zij juist veel beleid van de regering Biden tegenhouden. Dat deed die partij ook ook tijdens zes van de acht jaren van het Democratische presidentschap van Barack Obama.

De Republikeinse kandidaten kregen zaterdag steun van president Donald Trump, die de staat bezocht voor een campagnebijeenkomst. Daar herhaalde Trump zijn onbewezen claims dat er grootscheepse fraude is gepleegd bij de door hem verloren presidentsverkiezingen vorige maand. De Democraten kregen afgelopen week steun van Biden en Obama.

Meer uit Buitenland

EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.

17 minuten geleden
Britse premier onder vuur van partijgenoten over migratieplan

LONDEN (ANP) - Conservatieve parlementariërs klagen steen en been dat hun premier Rishi Sunak niet in staat lijkt illegale migratie te stoppen. Ze vinden zijn voornaamste plan om dat te doen in samenwerking met Rwanda ook ontoereikend. Dinsdag komt het Lagerhuis bijeen om over Sunaks inmiddels aangepaste plan te debatteren en te stemmen.

18 minuten geleden
Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

BRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

1 uur geleden
Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.

1 uur geleden
Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

2 uur geleden
VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

3 uur geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

3 uur geleden