Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kandidaten bij het CDA zijn vooral aardig voor elkaar

Kandidaten bij het CDA zijn vooral aardig voor elkaar

UTRECHT (ANP) - De drie kandidaten voor het leiderschap van het CDA zijn in het enige lijsttrekkersdebat vriendelijk voor elkaar gebleven. Op hoofdlijnen delen ze dezelfde ideeën. Zo nu en dan was er een steek onder water, maar er werden ook complimentjes uitgedeeld.

Voor een man of zestig gingen vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in de Utrechtse Jaarbeurs in discussie. Drie thema's werden besproken: de zorg, economie en de veiligheid en rechtsstaat.

Over de zorg waren de drie het snel eens. Ze willen allemaal minder marktwerking, al is dat niet de belangrijkste focus voor Omtzigt. "De markt kent geen moraal", aldus Keijzer. Ze bekritiseert wel een wet van De Jonge waarmee volgens haar de vrije artsenkeuze wordt beperkt. Allemaal willen ze de zorg in de regio houden. En de overheid moet meer de regie terugpakken in de zorg.

Links

Dat het CDA wat meer opschuift naar links zie je bij economische vraagstukken. Ze komen op voor het midden- en kleinbedrijf. Investeerders die bedrijven opkopen en vol schulden hangen, moeten worden aangepakt, vindt Keijzer. Ze haalt als voorbeeld aan wat met de HEMA is gebeurd. Ook wil ze dat werknemers in bedrijven meer zeggenschap krijgen.

Door de economische crisis als gevolg van het coronavirus is er de komende jaren weinig ruimte in de begroting, voorspelt De Jonge. Maar er moet geleerd worden van de vorige crisis en er moet vooral niet te hard bezuinigd worden, betoogt hij.

Lof

Omtzigt kreeg veel lof voor zijn aandeel in het blootleggen van de toeslagenaffaire. "Grote waardering", zei Keijzer. "Echt heel bijzonder", oordeelde De Jonge. Omtzigt liet niet na het schandaal bij de Belastingdienst zelf ook een aantal keer te benoemen. Hij noemde het een "schandvlek" voor Nederland.

Het laatste thema was de veiligheid en rechtspraak. De kandidaten willen een hardere aanpak van de drugshandel. Een bekend CDA-geluid. Omtzigt wil in de EU meer samenwerking om dit te verbeteren. De Jonge zegt meer geld in politie en defensie te willen stoppen.

Solo

De kandidaten mochten ook solo een onderwerp aanstippen. Keijzer richtte zich op de jongeren. Ze maakt zich zorgen over huisvesting en studieschulden. De Jonge wil een jaarlijks debat over migratie. Hij vindt dat we jaarlijks een concreet aantal als bovengrens moeten stellen. Omtzigt ging een iets andere kant op. "We zijn een diverse partij", zei hij, "Dat mogen we wel wat vaker laten voelen."

De CDA-leden kunnen tot donderdag stemmen. Als geen kandidaat de meerderheid krijgt, gaan de beste twee verder. Maandag is dan de lijsttrekker bekend.

Meer uit Binnenland

Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

54 minuten geleden
Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

6 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

8 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

9 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

9 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

9 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

15 uur geleden